CULTURE
01/02/2019 12:23 EET

Ολίβια Κόλμαν: Θέλω να κάνω το καλύτερο για να βοηθήσω στην ισότητα φύλων

Τι δήλωσε η διάσημη ηθοποιός για τη βασίλισσα Άννα, τον φεμινισμό και το Instagram.

Joel C Ryan/Invision/AP

Η Ολίβια Κόλμαν κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για το ρόλο της ως βασίλισσα Άννα, στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «The Favourite», ενώ τώρα είναι υποψήφια και για Όσκαρ Α′ Γυναικείου Ρόλου-και όπως όλα δείχνουν, είναι φαβορί. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Βρετανή ηθοποιός μίλησε για τη βασίλισσα Άννα, το Instagram και τις ανεπιθύμητες φωτογραφίες.

Jordan Strauss/Invision/AP

«The Favourite» και βασίλισσα Άννα

Η Κόλμαν αναφέρει ότι δεν θυμάται να διδάχτηκε στο σχολείο την ιστορία της βασίλισσας Άννας, αν και η ιστορία της είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Η βασίλισσα έχασε 17 παιδιά σε αποβολές ή πρόωρες γέννες και μετά την ένωση Αγγλίας και Σκωτίας σε ένα μοναδικό κυρίαρχο κράτος- το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας- εκείνη έγινε η πρώτη ηγεμόνας του, τονίζει η ηθοποιός. Την αντιμετώπιζαν όπως ένα μικρό παιδί σε όλη της τη ζωή, της αφαιρούσαν κάθε ευθύνη, συμπληρώνει.

«Οι διάλογοι στο “The Favourite” είναι μοντέρνοι κι αν κοιτάξει κάποιος τι συνέβαινε στο παλάτι, την κυβέρνηση όσον αφορά την εξουσία και τη χειραγώγηση, αυτό που διαπιστώνει είναι ότι δεν έχουμε μάθει πολλά από τότε μέχρι σήμερα», υποστηρίζει η Ολίβια Κόλμαν στην ερώτηση για το αν η ταινία μπορεί να ταυτιστεί με την παρούσα παγκόσμια πολιτική κατάσταση.

Ισότητα φύλων

Στην ερώτηση για το αν οι συζητήσεις περί ισότητας των φύλων επισκιάζουν τη δουλειά της, η ηθοποιός απάντησε αρνητικά. «Είναι σωστό και σημαντικό να συζητάμε τα ζητήματα αυτά συνέχεια. Χρειαζόμαστε ισότητα σε όλους τους τομείς όχι μόνο στην υποκριτική ή μπροστά στην κάμερα».

Μεταξύ άλλων, η Κόλμαν εξήγησε ότι ποτέ δεν είχε επιφυλάξεις με την έννοια «φεμινίστρια». «Ο πατέρας και η μητέρα μου είναι φεμινιστές και οι δύο με ανέθρεψαν ώστε να μην βλέπω διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ο σύζυγός μου κι εγώ κάναμε το ίδιο με τους δύο γιους και την κόρη μας. Πάντα με ενοχλεί όταν οι άνθρωποι θεωρούν ότι οι άνδρες δεν μπορεί να είναι φεμινιστές. Ή όταν μικρά κορίτσια δεν θέλουν να αποκαλούνται έτσι, επειδή συνδέουν τη λέξη με τον θυμό και την έλλειψη θηλυκότητας. Δεν είναι εύκολο, όποιος θέλει ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για τους άνδρες και τις γυναίκες, είναι φεμινιστής. Θέλω να κάνω το καλύτερο για να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Αν και πιστεύω ότι υπάρχουν καλύτεροι σύμμαχοι για τόσο σημαντικά ζητήματα. Εμείς οι ηθοποιοί δεν είμαστε και πιο σοφοί όσον αφορά θέματα φεμινισμού», υπογραμμίζει. 

 

Ηθοποιοί και πολιτική

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν οι ηθοποιοί πρέπει να μιλούν για πολιτικά ζητήματα, η ηθοποιός είπε: «Όλοι πρέπει να εκφράζουν την άποψή τους για τα πάντα. Στις μέρες μας δίνουμε πολύ λίγη σημασία σε δηλώσεις διάσημων προσώπων. Δεν τους ακούμε, επειδή τους βλέπουμε συνέχεια στην τηλεόραση ή στο Instagram. Το βρίσκω καταθλιπτικό, οι νέοι άνθρωποι να είναι κολλημένοι στις μικρές οθόνες».

Καριέρα

Broadchurch Twitter

Η Κόλμαν, η οποία έγινε γνωστή στη Μεγάλη Βρετανία μέσα από το ρόλο της Σόφι στις κωμικές σειρές «Peep Show» (2003) και «Twenty Twelve», ενώ κέρδισε βραβείο Α′ Γυναικείου στα Βρετανικά τηλεοπτικά βραβεία για το ρόλο της πράκτορα Έλι Μίλερ στη δραματική, αστυνομική σειρά «Broadchurch». Αργότερα, συμμετείχε στη δραματική σειρά του BBC, «The Night Manager».

Παρά την επιτυχημένη καριέρα της όμως, η Κόλμαν αποκάλυψε ότι στο Λονδίνο δεν την αντιμετωπίζουν ως διασημότητα, στην επαρχία όμως είναι διαφορετικά.

Τι είναι εκείνο που την ενοχλεί περισσότερο; Να την φωτογραφίζουν χωρίς να τη ρωτήσουν. «Ευτυχώς δεν βγαίνω πολύ έξω, είμαι ερημίτισσα», ανέφερε.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)