«Παιχνίδια» στην ΑΙ: Ο Σαμ Άλτμαν πάει στη Microsoft μετά την αποπομπή του από την OpenAI

Η συνέχεια της επεισοδιακής απόλυσης του πρώην στελέχους της OpenAI.
via Associated Press

Ο Σαμ Άλτμαν, πρώην CEO της OpenAI, πηγαίνει στη Microsoft, όπως ανακοίνωσε ο κολοσσός του χώρου της τεχνολογίας, δίνοντας τέλος στις εικασίες πως μπορεί να επέστρεψε στην OpenAI μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μετά τη χαοτική του αποπομπή.

Ο Σάτια Ναντέλα, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, έγραψε στο Χ (Twitter) πως ο Άλτμαν θα μπει στη Microsoft για να ηγηθεί μιας «νέας ομάδας προηγμένης έρευνας στην ΑΙ».

Στο μεταξύ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitch, Έμετ Σίαρ, θα γίνει νέος επικεφαλής της OpenAI. Γράφοντας στο Χ, έκανε λόγο για «ευκαιρία που σου έρχεται μια φορά στη ζωή», ωστόσο σχολίασε ότι υπήρξε κακή διαχείριση στον τρόπο που αποπέμφθηκε ο Άλτμαν.

Το συμβούλιο έδιωξε τον Άλτμαν, 38 ετών, την Παρασκευή, λέγοντας πως είχε χάσει την εμπιστοσύνη του σε αυτόν, και όρισε μεταβατική διευθύνουσα σύμβουλο την chief technology officer, Μίρα Μουράτι.

Ο Άλτμαν βοήθησε στη δημιουργία της OpenAI, που δημιούργησε το διάσημο πλέον σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT. Θεωρείται ως μια από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (generative artificial intelligence) και η απόλυσή του προκάλεσε σοκ στη βιομηχανία, με πολλά μεγάλα στελέχη της Σίλικον Βάλεϊ να εκφράζουν τη στήριξή τους και επενδυτές να αντιδρούν, «πυροδοτώντας» θεωρίες περί επιστροφής του. Επίσης, πολλοί θεωρούσαν ότι ίσως δημιουργούσε ανταγωνιστική εταιρεία. Ωστόσο εν τέλει ο Άλτμαν πάει στη Microsoft, που έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην OpenAI, με τον ίδιο να γράφει online πως «η αποστολή συνεχίζεται».

Την Παρασκευή, που ανακοινώθηκε η αποπομπή του, το συμβούλιο τον κατηγόρησε πως δεν ήταν πάντα ειλικρινής στις επικοινωνίες του μαζί του, «παρεμποδίζοντας τη δυνατότητά του να ασκήσει τις ευθύνες του». Ωστόσο δεν δόθηκαν διευκρινίσεις. Ο Σίαρ είπε ότι εξέτασε τους λόγους, και τόνισε πως δεν αποπέμφθηκε λόγω κάποιας συγκεκριμένης διαφωνίας για την ασφάλεια.

Η Microsoft προσέλαβε επίσης και τον Γκρεγκ Μπρόκμαν, για να ηγηθούν μιας ομάδας που πραγματοποιεί έρευνες πάνω στην ΑΙ. Ο Μπρόκμαν, συνιδρυτής, είχε παραιτηθεί από την OpenAI λίγο μετά την αποπομπή του Άλτμαν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται πηγές πληροφορημένες για το θέμα ο Άλτμαν αποπέμφθηκε λόγω ανησυχιών για τη δέσμευσή του στην αποστολή της OpenAI να διασφαλίσει ασφαλή και επωφελή ΑΙ. Άτομο ενημερωμένο για την απόφαση του συμβουλίου είπε ότι είχε γίνει «αδύνατο να επιβλεφθεί» ο συνιδρυτής της OpenAI, προσθέτοντας πως το συμβούλιο έφτασε σε σημείο όπου δεν πίστευε αυτά που τους έλεγε ο Άλτμαν.

Με πληροφορίες από BBC, Financial Times

Δημοφιλή