Παρουσιάζεται το αρχαιολογικό και ιστορικό οδοιπορικό «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού»

Μετά από μισό αιώνα περιπλανήσεων και έρευνας στον νότιο ελλαδικό χώρο, ο Αδωνις Κύρου ολοκληρώνει την αρχαιολογική και ιστορική έρευνά του.
Το εξώφυλλο του βιβλίου «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού»
Το εξώφυλλο του βιβλίου «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού»
Εκδόσεις ΛΕΙΜΩΝ

Στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8) την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Αδωνι Κύρου «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού» (τόμος δεύτερος).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ελευθέριος Σκιαδάς (δημοσιογράφος - ιστορικός), Ευάγγελος Χρυσός (ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Τίτος Γιοχάλας (επ. Διευθυντής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών), Κυριακός Νικολάου - Πατραγάς (Καθηγητής Ισλαμικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών) Μαριάννα Κορομηλά (ιστορικός, υπεύθυνη της Πολιτιστικής Εταιρείας «Πανόραμα»).

Την συζήτηση θα συντονίσει ο Ελευθέριος Σκιαδάς.

Η πρόσκληση της παρουσίασης του βιβλίου «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού».
Η πρόσκληση της παρουσίασης του βιβλίου «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού».
Εκδόσεις ΛΕΙΜΩΝ

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μετά από μισό αιώνα περιπλανήσεων και έρευνας στον νότιο ελλαδικό χώρο, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Αργολικού Κόλπου και έχοντας καλύψει τους προϊστορικούς και αρχαιοελληνικούς χρόνους στον Α΄ τόμο (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1991), ο Άδωνις Κύρου ολοκληρώνει το αρχαιολογικό και ιστορικό οδοιπορικό «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού», από τους υστερορρωμαϊκούς και πρωτοχριστιανικούς αιώνες μέχρι και τη Δεύτερη Ενετοκρατία του 17ου αιώνα.

Με αναδίφηση σε ιστορικές πηγές, μελέτη των νομισματικών και άλλων ευρημάτων, φωτογράφιση τοπίων και στοιχείων της περιοχής, ο Β΄ τόμος προσφέρει σε μορφή χρονικού μια γενική εικόνα της παράκτιας και νησιωτικής περιοχής, ώστε να αποτελέσει βάση δεδομένων για τον ερευνητή του μέλλοντος και πηγή γνώσεων για τον σημερινό αναγνώστη.

Μέσα σε 300 σελίδες, με περίπου 300 φωτογραφίες σε 16 κεφάλαια, ο Άδωνις Κύρου αναλύει και παραθέτει ιστορικά γεγονότα ελάχιστα ή καθόλου γνωστά: Οι «σκοτεινοί αιώνες» με τις βαρβαρικές επιδρομές, τα νησιωτικά καταφύγια, οι μετοικίσεις, η οικονομική και θρησκευτική ζωή, τα φρούρια και τα κάστρα, η μάστιγα της πειρατείας, αλλά και οι θρύλοι και οι παραδόσεις, μας αποκαλύπτουν τα μυστικά νησιών και ακτών που σήμερα χαίρονται ανέμελοι παραθεριστές.

Ο Β΄ τόμος «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΕΙΜΩΝ υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Εργαστήριον Ισλαμικού Δικαίου και Αραβοϊσλαμικών Σπουδών). Ο Α΄ τόμος επανεκδίδεται επίσης από τις εκδόσεις ΛΕΙΜΩΝ.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα