Πήλιο: «Βούλιαξε» στις λάσπες και ο τουρισμός - Χαμένη η χειμερινή περίοδος

Δεν υπάρχουν καθόλου κρατήσεις για Οκτώβρη μέχρι Δεκέμβρη και υπάρχουν μαζικές ακυρώσεις σε όλα τα καταλύματα.
Milos Bicanski via Getty Images

Κατέρρευσε ο τουρισμός στο Πήλιο μετά τις πλημμύρες και τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι κακοκαιρίες Daniel και Elias καθώς όλες οι κρατήσεις ξενοδοχείων και Airbnb ακυρώθηκαν.

Ο άλλοτε τουριστικός χειμώνας στα ορεινά χωριά της Μαγνησίας θα είναι διαφορετικός φέτος για τους ξενοδόχους που είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο Thesstoday.gr, το ολοκληρωτικά κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, οι τεράστιες υλικές ζημιές στα καταλύματα αλλά και ο φόβος του κόσμου να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές, έχουν βαρύ αντίκτυπο στον τουριστικό κλάδο.

Επαγγελματίες του τουρισμού αναφέρουν ότι οι επόμενοι μήνες “ανομβρίας” στα καταλύματα της περιοχής είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για αυτούς, κάτι στο οποίο η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, απαντάει με… βαθιά σιωπή.

Τον κίνδυνο ότι η Μαγνησία θα χάσει εξ ολοκλήρου τη χειμερινή τουριστική σεζόν εκφράζει στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης.

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καθόλου κρατήσεις για Οκτώβρη – Νοέμβρη και υπάρχουν μαζικές ακυρώσεις σε όλα τα καταλύματα.

Ο Σεπτέμβριος είχε περισσότερες από 80% κρατήσεις, αλλά χάθηκε τελείως ακυρώθηκαν τα πάντα, ενώ και ο Οκτώβριος φαινόταν από τις προκρατήσεις ότι θα ήταν πολύ καλος μήνας”, αναφέρει και τονίζει πως βασικότερο κομμάτι της περιοχής είναι ο τουρισμός, καθώς λειτουργούν πάνω από 400 ξενοδοχεία.

“Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο που δυσχαιρένουν τις μετακινήσεις και από ό,τι φαίνεται θα χαθεί η χειμερινή περίοδος για τη Μαγνησία, το οποίο συνεπάγεται με μεγάλη οικονομική ζημιά για την περιοχή”, τονίζει.

Δύσκολη η επαναφορά του τουρισμού

Αντιμέτωποι με υλικές ζημιές σε θεμελιώδεις δομές των καταλυμάτων τους αλλά και μαζικές ακυρώσεις, οι ξενοδόχοι του Πηλίου βλέπουν τον τουρισμό να παραλύει τουλάχιστον για τον επόμενο ενάμισι χρόνο.

Ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στα Χάνια Πηλίου Μάνθος Κεφαλάς υποστηρίζει ότι “οι ακυρώσεις ειναι η μεγαλύτερη ζημιά από όλες”. “Χάθηκαν ολοκληρωτικά δύο μήνες, ό,τι περιμέναμε ακυρώθηκε.

Για τον μήνα Οκτώβριο έχουμε απώλεια 70-80 κρατήσεων σε ένα ξενοδοχείο 40 δωματίων, ανάμεσά τους και γκρουπ εναλλακτικών τουριστών, περιπατητών, ομάδων διαλογισμού, είναι μεγάλη απώλεια για εμάς”, σημειώνει.

Και ενώ οι επόμενοι μήνες είναι συνήθως οι πιο “γεμάτοι”, με την κινητικότητα να κορυφώνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και στις διακοπές των Χριστουγέννων, οι νέες κρατήσεις είναι στο “μηδέν”.

“Όλα δείχνουν πως και τα Χριστούγεννα θα έχουμε πρόβλημα, δεν λαμβάνουμε τηλεφωνήματα νέων κρατήσεων, αλλά ακυρώσεων. Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός για να έρθει στο Πήλιο και φαίνεται ότι θα χάσουμε και τον Δεκέμβριο. Θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμισι χρόνος για να επανέλθει ο τουρισμός όπως τον ξέραμε”, τονίζει.

“Η πισίνα απέχει ένα μέτρο από τον γκρεμό – Χάσαμε μισό στρέμμα γης μέσα στο ποτάμι”

Ο ίδιος, εξηγεί πως οι ζημιές στο ξενοδοχείο του απαιτούν επισκευές δεκάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς το έδαφος υποχώρησε σε τέτοιο βαθμό, που η πισίνα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Κενά και τα Airbnb

Ο πρόεδρος των Airbnb Ανδρέας Χίου σημειώνει ότι οι κρατήσεις που είχαν γίνει για τα Χριστούγεννα στο Πήλιο και στον Βόλο, είναι σε αναμονή.

“Στις κρατήσεις που έγιναν έως και την περίοδο των Χριστουγέννων, βλέπουμε ακυρώσεις και αναμονές. Στην περίπτωση των αναμονών σημαίνει ότι ο κόσμος δε θελει να ακυρώσει τις διακοπές του, αλλα περιμένει να δει αν θα αποκατασταθούν δρόμοι που ενώνουν βασικές αρτηρίες. Αν βεβαιωθεί από το κράτος ότι έχει γίνει αποκατάσταση, αυτές οι αναμονές θα γίνουν κρατήσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η φετινή σεζόν θα ξεπερνούσε την περσινή σε κρατήσεις, καθώς όπως έδειξε το καλοκαίρι το 2023 ήταν η καλύτερη χρόνια για τον τουρισμό. “Πέρσι για τις περιόδους της 28ης Οκτωβρίου και των Χριστουγέννων υπήρχε πληρότητα 90% σε Πήλιο και Βόλο και φέτος υπολογίζαμε πολύ περισσότερες”.

Καμία βοήθεια από το κράτος

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων σημειώνει πως “οι αποζημιώσεις για τα κτίρια θα δοθούν, αλλά όσον αφορά στις επιχειρήσεις… βαθιά σιωπή από την κυβέρνηση”.

Έως και ένα μήνα μετά την επέλαση του Ντάνιελ, ο κ. Κεφαλάς αναφέρει ότι δεν υπήρξε ενημέρωση, ούτε ακολούθησε κάποια αυτοψία από αρμόδιο κλιμάκιο.

“Το πρόβλημα είναι ότι δε βασιζόμαστε καν σε αποζημίωση από κράτος, αλλά στον εαυτό μας. Υπάρχει θέμα μετακίνησης του προσωπικού, βάλαμε υπαλλήλους σε αναστολή, μας έχουν γονατίσει οι ζημιές”, υπογραμμίζει.

Πηγή: Thesstoday.gr

Δημοφιλή