Πετρέλαιο: Ανάσα στην αγορά η μείωση του Brent στα 83,89 δολάρια λόγω ρωσικού αργού

Η μείωση οφείλεται κυρίως στην προοπτική νέων αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τις άφθονες ροές ρωσικού αργού.
Ian Forsyth via Getty Images

Ανάσα στις αγορές δίνει η σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου σήμερα, μετά το ράλι του Ιανουαρίου, με τα συμβόλαια Μαρτίου του Brent να υποχωρεί κατά 1,01 δολάρια ή 1,19%, στα 83,89 δολάρια το βαρέλι ενώ και τα συμβόλαια Απριλίου με μεγαλύτερη διαπραγμάτευση υποχώρησαν κατά 90 σεντς, στα 83,60 δολάρια.

Παρόμοια η μείωση και στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) που υποχώρησαν 92 σεντς, ή 1,18%, στα 76,98 δολάρια το βαρέλι.

Όπως αναφέρει το Reuters, η μείωση των τιμών οφείλεται κυρίως στην προοπτική νέων αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες Ευρώπης, ΗΠΑ και Βρετανίας αλλά και τις άφθονες ροές ρωσικού αργού από το λιμάνι Ust-Luga.

″Οι κεντρικές τράπεζες και ο ΟΠΕΚ+ που θα συνεδριάσουν εκ νέου στις αρχές Φεβρουαρίου θα προσδιορίσουν την κίνηση των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Tamas Varga της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αύριο Τετάρτη, η Τράπεζα της Αγγλίας θα ακολουθήσει με αυξήσεις κατά μισή μονάδα όπως πιθανότατα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία και να αποδυναμώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Στο μεταξύ, τόσο η συνεδρίαση των χωρών του ΟΠΕΚ+ αύριο (1η Φεβρουαρίου) κατά την οποία πιθανότατα θα ανακοινωθεί η διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου στα ίδια επίπεδα, όσο και η αύξηση των ροών ρωσικού πετρελαίου στις αρχές Φεβρουαρίου, παρά τις δυτικές κυρώσεις, συμβάλουν στις μειώσεις των τιμών.

Πληροφορίες από Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα