chat icon
Link copied!

Ετοιμάζουμε το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας με το βλέμμα στραμμένο στην Καθαρά Δευτέρα και την Σαρακοστή.

Ετσι λοιπόν μαγειρεύουμε ένα διαφορετικό παστίτσιο, χωρίς μπεσαμέλ αλλά γεμάτο υπέροχα λαχανικά. Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, καρότο, φασολάκια φρέσκα, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός και βασιλικός συνθέτουν το τέλειο μωσαϊκό υλικών, χρωμάτων και γεύσεων.

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη

Μερίδες: 5

Προετοιμασία: 60 λεπτά

Ψήσιμο: 40 λεπτά

Υλικά

500 γρ. μακαρόνια χοντρά

Advertisement

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 κολοκυθάκια μικρά

Advertisement

3 μελιτζάνες

2 πιπεριές

1 καρότο

Advertisement

300 γρ. φασολάκια φρέσκα

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κλωνάρια βασιλικό ψιλοκομμένο

Advertisement

5 ντομάτες ξεφλουδισμένες

Advertisement

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι με το μισό λάδι, πρσθέτουμε τις ντομάτες και τα σιγοβράζουμε.

Advertisement

Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους, τις πιπεριές σε μπαστουνάκια, το καρότο σε ροδέλες και τα φασόλια στην μέση. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο λάδι, (αφού κρατήσουμε μία κουταλιά) και τα σοτάρουμε λίγα λίγα.

Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον μαϊντανό, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Τα σιγοβράζουμε, ώσπου να μαλακώσουν λίγο και να μείνουν με λίγη σάλτσα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Βράζουμε σε κατσαρόλα νερό, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα μακαρόνια. Τα μαγειρεύουμ αλ ντέντε και τα σουρώνουμε. Αλείφουμε με λάδι ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε τα μισά μακαρόνια. Απλώνουμε την μισή σάλτσα, στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος την υπόλοιπη σάλτσα.

Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά.

Αφού κρυώσει λίγο το παστίτσιο, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Tip

Για να μην ξεραθούν τα μακαρόνια, καλό είναι να σκεπάσουμε το σκεύος και λίγο πριν το βγάλουμε από το φούρνο να το ξεσκεπάσουμε.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας…σαρακοστιανά», εκδόσεις Φυτράκη, σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.