ΔΙΕΘΝΕΣ
26/10/2018 14:40 EEST

Πιέσεις Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία. «Πείτε μας πού βρίσκεται η σορός του Κασόγκι»

Agence-France Presse

Να αποκαλύψει το μέρος που βρίσκεται η σορός του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ζητά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Ριάντ, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα πρέπει επιτέλους να γίνει γνωστή η ταυτότητα του «συνεργάτη» που σκόπιμα πήρε το άψυχο σώμα του Κασόγκι από τους πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας μετά τη δολοφονία του.

Οι 18 ύποπτοι που συνελήφθησαν για την υπόθεση γνωρίζουν ποιος σκότωσε τον Κασόγκι, είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε επαρχιακά μέλη του κόμματος (AKP) στο κοινοβούλιο, συμπληρώνοντας πως ο άνθρωπος που έδωσε εντολή για την δολοφονία πρέπει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.

Η ομιλία του Ερντογάν έρχεται μετά την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν την Τετάρτη ο οποίος δεσμεύτηκε για τη συμβολή του στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν στα χέρια τους περισσότερα έγγραφα και πληροφορίες, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη βιασύνης.

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναρωτήθηκε ποιος έστειλε την ομάδα των 15 ατόμων στην Τουρκία, ενώ τόνισε πως είπε στον Σαουδάραβα πρίγκιπα του θρόνου ότι η σύλληψη των 18 υπόπτων, αποτελεί σημαντική ένδειξη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε την Τρίτη στους συγγενείς του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στους οποίους υποσχέθηκε να «κάνει τα πάντα» ώστε να «διαλευκάνει» τη δολοφονία του στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε μια πηγή από την προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης με μέλη της οικογένειας του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία θα «παρακολουθεί αυτήν την υπόθεση» κι ότι «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διαλευκάνει αυτό το έγκλημα» ανέφερε η πηγή.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους διατύπωσε επίσης «τη βαθιά λύπη» του κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν μίλησε, μεταξύ άλλων, με έναν από τους γιους του δημοσιογράφου, τον Αμπντουλάχ Κασόγκι.