ΔΙΕΘΝΕΣ
23/04/2020 15:47 EEST | Updated 23/04/2020 15:48 EEST

ΠΟΥ: Οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό στην Ευρώπη είναι σε γηροκομεία

Αδιανόητη ανθρώπινη τραγωδία.

ASSOCIATED PRESS

Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν πεθάνει από κορονοϊό στην Ευρώπη ήταν άτομα που ζούσαν σε γηροκομεία, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Ο Δρ Χανς Κλούγκε είπε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι υπάρχει μια «βαθιά ανησυχητική εικόνα» σχετικά με αυτούς που βρίσκονται σε μακροχρόνια περίθαλψη. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις από χώρες της ευρωπαϊκής περιοχής, περίπου οι μισοί από αυτούς που έχουν πεθάνει από την νόσο Covid-19 κατοικούσαν σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας και ανάλογες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για μια αδιανόητη ανθρώπινη τραγωδία» τόνισε.

ASSOCIATED PRESS

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη της Δανίας, ο Δρ Κλούγκε ζήτησε μεγαλύτερες προσπάθειες για την προστασία των ατόμων αυτών και είπε ότι οι φροντιστές τους χρειάζονται βοήθεια και προμήθειες.

«Οσοι πεθαίνουν σε οίκους ευγηρίας από Covid-19 έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούνται και να λαμβάνουν φροντίδα έως το τέλος της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης των συμπτωμάτων με επαρκή φαρμακευτική αγωγή, αλλά και να περιβάλλονται από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι αφοσιωμένοι, συμπονετικοί εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, που είναι τόσο συχνά ταλαιπωρημένοι, αμειβόμενοι με λιγότερα από αυτά που αξίζουν και απροστάτευτοι, είναι οι αφανείς ήρωες αυτής της πανδημίας. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι διαθέτουν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και άλλα απαραίτητα εφόδια για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και εκείνους που φροντίζουν» κατέληξε.

(με πληροφορίες από BBC)

Sponsored Post