ΠΟΥ: Οι τεράστιες ποσότητες ιατρικών αποβλήτων κορονοϊού απειλούν την υγεία

«Πανδημία» επικίνδυνων απορριμμάτων.
via Associated Press

Οι πεταμένες σύριγγες, τα χρησιμοποιημένα τεστ Covid και τα άδεια φιαλίδια των του κορονοϊού έχουν συσσωρευτεί τους ατελείωτους μήνες της πανδημίας, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες τόνους ιατρικών απορριμμάτων, τα οποία απειλούν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το απόβλητα, ένα μέρος των οποίων θα μπορούσε να είναι μολυσματικό, από τη στιγμή που ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες, εκθέτει πιθανώς τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε εγκαύματα, τραυματισμούς από βελόνες και μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, σύμφωνα με την έκθεση.

Vladimir Smirnov via Getty Images

Οι κοινότητες κοντά σε χώρους υγειονομικής ταφής με κακή διαχείριση μπορούν επίσης να επηρεαστούν μέσω του μολυσμένου αέρα από την καύση απορριμμάτων, την κακή ποιότητα νερού ή τα παράσιτα που μεταφέρουν ασθένειες, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Υπολογίζεται ότι περίπου 87.000 τόνοι ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού - ισοδύναμο με το βάρος πολλών εκατοντάδων γαλάζιων φαλαινών - έχουν παραγγελθεί μέσω μιας πύλης των Ηνωμένων Εθνών έως τον Νοέμβριο του 2021 - οι περισσότεροι από τους οποίους πιστεύεται ότι κατέληξαν ως απόβλητα.

via Associated Press

Η έκθεση κατέγραψε επίσης περίπου 140 εκατομμύρια κιτ από τεστ Covid, με δυνατότητα δημιουργίας 2.600 τόνων, κυρίως πλαστικών, απορριμμάτων και αρκετά χημικά απόβλητα ικανά να γεμίσουν το ένα τρίτο μιας Ολυμπιακής πισίνας.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι περίπου 8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που χορηγούνται παγκοσμίως έχουν παραγάγει επιπλέον 144.000 τόνους απορριμμάτων με τη μορφή γυάλινων φιαλιδίων, βελόνων κ.λπ.

Donato Fasano via Getty Images

Η έκθεση του ΠΟΥ δεν κατονόμασε συγκεκριμένα παραδείγματα όπου σημειώνονται οι πιο τρομακτικές συσσωρεύσεις, αλλά αναφέρθηκε σε προκλήσεις όπως η περιορισμένη επίσημη επεξεργασία και διάθεση απορριμμάτων στην αγροτική Ινδία, καθώς και μεγάλοι όγκοι αποβλήτων σε εγκαταστάσεις καραντίνας στη Μαδαγασκάρη.

via Associated Press

Ακόμη και πριν από την πανδημία, περίπου το ένα τρίτο των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης δεν ήταν εξοπλισμένες για να χειριστούν τα υπάρχοντα φορτία απορριμμάτων, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Δημοφιλή