Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της Ομικρον αυτή την στιγμή

Τι διαφορετικό έχει η νέα παραλλαγή της COVID σε σύγκριση με άλλες όπως η Δέλτα; Να τι πρέπει να γνωρίζουμε.
.
FG Trade via Getty Images
.

Οι ηγέτες στον χώρο της υγείας παγκοσμίως προειδοποιούν ότι η Ομικρον, η νέα παραλλαγή της COVID που ανακαλύφθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αύξηση νέων κρουσμάτων με «σοβαρές συνέπειες». Ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται ακούραστα για να μάθουν ό,τι μπορούν για αυτή τη νεότερη «επανάληψη» του ιού, ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα «μίγμα Φρανκενστάιν» περισσότερων από 30 μεταλλάξεων...

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Δεν γνωρίζουμε αν η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική (από άλλες). Δεν ξέρουμε αν κάνει τους ανθρώπους πιο άρρωστους. Και δεν ξέρουμε πόσο καλά θα τα βγάλουν πέρα τα εμβόλια που έχουμε στην διάθεσή μας σήμερα.

Όλη αυτή η αβεβαιότητα μπορεί σίγουρα να είναι ανησυχητική για τους ανθρώπους που έχουν περάσει τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίζοντας αναπάντεχες εξελίξεις της πανδημίας. Αν αναρωτιόμαστε τι σημαίνει η νέα παραλλαγή για εμάς και την οικογένειά μας και ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχουμε, να τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Οι αρχικές αναφορές υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της Ομικρον μπορεί να είναι πιο ήπια.

H πρώτη γιατρός που ειδοποίησε τις υγειονομικές αρχές για την Ομικρον — η οποία έχει περιθάλψει περίπου δύο δωδεκάδες ασθενείς μολυσμένους με την εν λόγω παραλλαγή — είπε στην Telegraph την περασμένη εβδομάδα ότι τα συμπτώματα στους ασθενείς που είδε της προκάλεσαν έκπληξη και ήταν σχετικά αβλαβή.

«Τα συμπτώματά τους ήταν τόσο διαφορετικά και τόσο (περισσότερο) ήπια από αυτά που είχα αντιμετωπίσει πριν», είπε η δρ Αντζελίκ Κοετζέ στο προαναφερθέν μέσο. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς της ήταν απλώς εξαιρετικά κουρασμένοι και ένα μικρό παιδί είχε αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Κανένας δεν έχασε την αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης.

Αλλά οι ειδικοί δεν παίρνουν ανάσες ακόμα εύκολα. Παρόλο που ο ιός έχει εντοπιστεί σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχουν απλώς πολύ λίγα δεδομένα για να πούμε πόσο μεταδοτική είναι η Ομικρον σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες σχετικά με το αν είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό από προηγούμενες παραλλαγές, όπως η Δέλτα, να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για αυτήν τη νέα παραλλαγή», λέει στην HuffPost ο δρ Μαντχί Σομπχέιν, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Οι ειδικοί θα εξετάσουν προσεκτικά πώς ο ιός επηρεάζει τους ανθρώπους με βάση την ηλικία τους, την υποκείμενη ανοσολογική τους κατάσταση και το εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι, ανέφερε.

.
Mindful Media via Getty Images
.

Εάν αντιμετωπίζουμε κλασικά συμπτώματα COVID ή έχουμε εκτεθεί (σε κρούσμα), ας κάνουμε εξετάσεις το συντομότερο δυνατόν.

Δεδομένου ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που είναι πιο πιθανό να συνδέονται με την Ομικρον, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για τα πιο κοινά συμπτώματα της COVID μέχρι αυτό το σημείο της πανδημίας: πυρετός ή ρίγη, βήχας, καταρροή, πονοκέφαλος ή μυϊκοί πόνοι, γαστρεντερικά προβλήματα και απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Τα άτομα που έχουν συμπτώματα της COVID θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθούν σε εξετάσεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτό περιλαμβάνει όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Και θα πρέπει επίσης να υποβληθούμε σε εξέταση εάν δεν αντιμετωπίζουμε συμπτώματα, αλλά (αν) έχουμε έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει COVID. (Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να περιμένουν πέντε έως επτά ημέρες· όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις αμέσως και μετά ξανά αρκετές ημέρες αργότερα).

Ας λάβουμε υπόψη ότι ότι βρισκόμαστε βαθιά στην εποχή της σαιζόν (της έξαρσης) του αναπνευστικού ιού και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων ατόμων. Υπήρξαν επίσης ασυνήθιστες αιχμές στον ιό RSV. Τα συμπτώματα όλων αυτών των ασθενειών μπορεί να εμφανιστούν παρόμοια με αυτά της COVID, επομένως ο έλεγχος είναι κρίσιμος.

Τα PCR τεστ συνεχίζουν να είναι το χρυσό πρότυπο, ενώ τα rapid τεστ αντιγόνου είναι λιγότερο αξιόπιστα. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να είναι χρήσιμα για να μας δώσουν μια αίσθηση του εάν είμαστε μεταδοτικοί την ημέρα που τα κάνουμε...

Το να φοράμε τις μάσκες μας και να κάνουμε την ενισχυτική δόση είναι πολύ σημαντικό

Εμπειρογνώμονες όπως ο Σομπχέιν είπαν ότι θα πρέπει να έχουμε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για την Ομικρον και εάν είναι πιθανό να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια τις επόμενες εβδομάδες. Αναγνώρισε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να περιμένουμε (να μάθουμε), ιδιαίτερα καθώς μπαίνουμε στην περίοδο των διακοπών, όταν οι οικογένειες έχουν ερωτήσεις σχετικά με ταξίδια και συναντήσεις.

«Θα υπάρξει αυτή η ροή δεδομένων που θα εμφανιστεί — λίγες πληροφορίες από εδώ, λίγο εκεί. Αλλά δεν μπορούμε να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις και δεν μπορούμε (επίσης) να λάβουμε κλινικές αποφάσεις, με (τόσα) λίγα δεδομένα», συμπλήρωσε. «Πρέπει πραγματικά να έχουμε (στην διάθεσή μας) όλα τα δεδομένα».

Προς το παρόν, οι ειδικοί λένε ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι είναι να τηρούν τα προληπτικά μέτρα που έχουν (δει ότι) λειτουργήσει μέχρι στιγμής: να φοράμε μάσκα όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους με σημαντική ή υψηλή μετάδοση. Αυτή τη στιγμή, αυτό εξακολουθεί να ισχύει σε σχεδόν ολόκληρη η χώρα.

Επίσης, ας εμβολιαστούμε αν δεν το έχουμε κάνει ήδη κι ας λάβουμε την ενισχυτική δόση. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει εντείνει την σύστασή του (για εμβολιασμό) ως απάντηση στην απειλή της Ομικρον να αποτρέψει σοβαρές ασθένειες, ακόμη και αν οι πρωτοποριακές λοιμώξεις γίνουν πιο συχνές.

«Τι γνωρίζουμε ότι έχει λειτουργήσει στο παρελθόν; Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια ήταν πολύ αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής Δέλτα. Γνωρίζουμε ότι η μάσκα λειτουργεί. Και ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά πρέπει απλώς να περιμένουμε τώρα και να δούμε τι δείχνουν τα δεδομένα», είπε ο Σομπχέιν.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

LOADINGERROR LOADING