″Πόσοι θάνατοι Παλαιστινίων θα χρειαστούν πριν την καταδίκη;” - Χωρίς ανακοίνωση το Σ.Α του ΟΗΕ

Φορτισμένη ομιλία του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ ενώπιων των μελών. Τρίτη φορά οι ΗΠΑ μπλόκαραν την έκδοση ανακοίνωσης.
NurPhoto via Getty Images

Για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε μια εβδομάδα συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, αλλά επίσης για τρίτη φορά δεν εξέδωσε καμία κοινή ανακοίνωση και δεν αποφάσισε την ανάληψη κάποιας πρωτοβουλίας εξαιτίας της άρνησης των ΗΠΑ και παρά τη βούληση των άλλων μόνιμων και μη μελών.

Ωστόσο, ήταν η πρώτη δημόσια συνεδρίαση και εκπρόσωποι των χωρών-μελών παίρνοντας το λόγο καταδίκασαν τα γεγονότα που σπέρνουν τον θάνατο και την καταστροφή.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι, ενώπιον του Σ.Α. κατηγόρησε το Ισραήλ για ”εγκλήματα πολέμου” καταγγέλλοντας την ”επιθετικότητα” του εναντίον του ”παλαιστινιακού λαού” και των ”ιερών τόπων” του.

″Κάποιοι δεν θέλουν να χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις - εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - αλλά ξέρουν ότι είναι η αλήθεια”, είπε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

″Το Ισραήλ είναι αδίστακτο και αδυσώπητο στη συνέχιση της εποικιστικής του πολιτικής”, είπε, ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας ”να αναλάβει δράση για τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ” εναντίον των Παλαιστινίων.

″Πόσοι θάνατοι Παλαιστινίων θα χρειαστούν πριν από την καταδίκη;”, ρώτησε επίσης.

Τι κάνουν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και καταβάλλει προσπάθειες να τους πείσει να εργαστούν προς την αποκατάσταση διαρκούς ηρεμίας, συμπληρώνοντας πως οι δύο λαοί αξίζουν να ζουν με ασφάλεια.

«Πιστεύουμε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια και να απολαύουν εξίσου ελευθερία, ευημερία και δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν σε βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί εκ των προτέρων και δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Φιτρ.

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και άλλους εταίρους στην περιοχή ώστε να κινηθούν προς την αποκατάσταση διαρκούς ηρεμίας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι χλιαρές διπλωματικές προσπάθειες που έχουν γίνει, ακόμη και η έναρξη επαφών το ειδικού αμερικανού απεσταλμένου στην περιοχή ή η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Αίγυπτος ως διαμεσολαβήτρια χώρα, δεν έχουν αποδώσει. Αντιθέτως την Κυριακή όπως και τα ξημερώματα σήμερα Δευτέρα, η Γάζα βίωσε τις πλέον αιματηρές επιθέσεις. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες εκτιμήσεις, κόντρα στις δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μ.Νετανιάχου πως τα επόμενα 24ωρα είναι πιθανό να υπάρξει μια αποκλιμάκωση κρίνοντας κυρίως από το γεγονός πως παρήλθαν σημαντικές γιορτές και ημέρες μνήμης, υψηλού συμβολισμού και για τις δύο πλευρές που καθιστούσαν πιο δύσκολη για επικοινωνιακούς λόγους, την υποχώρηση.

MAHMUD HAMS via Getty Images

Αραβικός Σύνδεσμος: ”Εγκλήματα πολέμου” από το Ισραήλ-Ζητά παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Στο μεταξύ το Αραβικό Κοινοβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως για να συζητήσει την ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση και την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών αναμένεται να εγκρίνουν ψηφίσματα τα οποία θα καταδικάζουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε χθες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης ισραηλινούς αξιωματούχους που βρίσκονται πίσω από «εγκλήματα πολέμου» σε βάρος των Παλαιστινίων, καταδικάζοντας τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο δε βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β′ δήλωσε ότι τη χώρα συμμετέχει στις διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση, όπως τη χαρακτήρισε, που οδήγησε στη χειρότερη έξαρση βίας εδώ και χρόνια.

Ο μονάρχης, του οποίου η χασεμιτική οικογένεια έχει τον ρόλο του θεματοφύλακα των μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, αλλά τις τελευταίες ημέρες προειδοποίησε ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κινδυνεύει να προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στην περιοχή.

Μια μέρα νωρίτερα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας εξέφρασε τον φόβο ότι η στάση του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους μπορεί να ευνοήσει τον ”εξτρεμισμό” και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Ο Αμπντάλα προειδοποίησε ”για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση παρέμενε χωρίς δίκαιη και συνολική λύση”, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ανάκτορα.

″Η αδικία και η έλλειψη πολιτικής λύσης ευνοούν τον εξτρεμισμό”, δήλωσε ο βασιλιάς, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές ενέργειες στα Παλαιστινιακά Εδάφη απειλούν τη ”σταθερότητα και ασφάλεια” στην περιοχή.

Πηγές: New York Times, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ