Ισπανία: Προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών από Σάντσεθ μετά την ήττα στις τοπικές

″Αν και οι χθεσινές εκλογές είχαν τοπική και περιφερειακή εμβέλεια, το νόημα της ψηφοφορίας μεταφέρει ένα μήνυμα που ξεπερνά αυτό”.
Anadolu Agency via Getty Images

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πως αποφάσισε την διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες στις 23 Ιουλίου μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της Κυριακής που σηματοδοτούν βαριά ήττα για το σοσιαλιστικό κόμμα.

″Πήρα την απόφαση κοιτάζοντας τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών”, είπε ο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό διάγγελμα αφού το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και ο μικρότερος σύμμαχός του Podemos έχασαν έδαφος ενώ το αντίπαλο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό κόμμα Vox υπερίσχυσαν σημαντικά.

″Αν και οι χθεσινές εκλογές είχαν τοπική και περιφερειακή εμβέλεια, το νόημα της ψηφοφορίας μεταφέρει ένα μήνυμα που ξεπερνά αυτό” είπε ο πρωθυπουργός και γενικός γραμματέας του PSOE.

Οι εκλογές διεξήχθησαν έξι μήνες πριν τις προγραμματισμένες βουλευτικές και βάσει των αποτελεσμάτων ήδη ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (PP), της δεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, κάνει λόγο για «νέο πολιτικό κύκλο».

Εκτός του PP, ο άλλος μεγάλος κερδισμένος ήταν το ακροδεξιό κόμμα Vox, ήδη τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, που με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ψήφους στις δημοτικές εκλογές (7,19%), διπλασίασε το ποσοστό του μέσα σε τέσσερα χρόνια κάνοντας θεαματικά είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.

«Τσουνάμι»

Ο επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης στην Καντάμπρια (βόρεια), ο Μιγκέλ Άνχελ Ρεβίγια, αρχηγός τοπικής παράταξης που έχει συμμαχήσει με τους σοσιαλιστές, μίλησε για «πλημμύρα της δεξιάς», τόσο του PP όσο και του Vox, ενώ ο επικεφαλής της κυβέρνησης του PSOE στην Αραγονία, αναφέρθηκε σε «τσουνάμι» που κατάπιε το «τείχος» των Σοσιαλιστών.

Και οι δυο τους ηττήθηκαν.

Το PP, που μετέτρεψε τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές σε εθνικό δημοψήφισμα για την πολιτική του κ. Σάντσεθ, πρακτικά πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει.

Πάνω απ’ όλα συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις δημοτικές εκλογές, πάνω από 7 εκατ. (το 31,5%), ή δύο εκατ. περισσότερες από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, έναντι λιγότερων από 6,3 εκατ. (28,1%) που έλαβε το PSOE του κ. Σάντσεθ.

Έτσι, σύμφωνα με το ισπανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE και την εφημερίδα El País, το PP επικράτησε σε τουλάχιστον έξι από τις δέκα από τις περιφέρειες όπου μέχρι χθες κυβερνούσε (μόνο ή χάρη σε συμμαχίες) το PSOE: τη Βαλένθια (ανατολικά), τέταρτη σε πληθυσμό σε όλη τη χώρα, την Αραγονία (κεντρικά), την Εξτρεμαδούρα (δυτικά), τις Βαλεαρίδες (ανατολικά), την Καντάμπρια και τη Ριόχα (βόρεια).

Ωστόσο η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως στις περισσότερες από αυτές τις περιφέρειες, θα χρειαστεί την υποστήριξη του Vox για να κυβερνήσει, και το κόμμα της άκρας δεξιάς αναγγέλλεται πως θα είναι δύσκολος και βαρύς εταίρος για το PP, που θέλει να προβάλλει μετριοπαθή εικόνα.

Αυτές οι δύο παρατάξεις κυβερνούν ήδη μαζί από πέρυσι μια περιφέρεια.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ηττήθηκε από το PP στον δήμο της Σεβίλης, της μεγαλύτερης πόλης της Ανδαλουσίας (νότια) και παραδοσιακό οχυρό του, όπως και στη Βαλένθια. Και δεν είναι σίγουρο πως θα κερδίσει ούτε στη Βαρκελόνη, όπου ο υποψήφιός του δεν κατέλαβε παρά τη δεύτερη θέση, πίσω από αυτονομιστή.