Ρεκόρ ψύχους στον «Βόρειο Πόλο» της Κίνας: Στους -53 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στο Μόχε

Βρίσκεται στην επαρχία Χεϊλονγκτσιάνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.
Xinhua News Agency via Getty Images

Η βορειότερη πόλη της Κίνας, το Μόχε κατέγραψε τη χαμηλότερη θερμοκρασία της ιστορίας του.

Το Μόχε, γνωστό κι ως «βόρειος Πόλος της Κίνας», βρίσκεται στην επαρχία Χεϊλονγκτσιάνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Την Κυριακή (22/1), ο τοπικός μετεωρολογικός σταθμός κατέγραψε ιστορικό χαμηλό, με τον υδράργυρο να δείχνει στις 07:00 το πρωί -53 Κελσίου αμέσως προηγούμενη χαμηλότερη θερμοκρασία είχε καταγραφεί το 1969 στους -52.3 Κελσίου, αναφέρει το BBC.

Παρόλα αυτά, η θερμοκρασία αυτή εξακολουθεί να απέχει από το εθνικό ρεκόρ της Κίνας.

Η χώρα βίωσε την ψυχρότερη μέρα της τον Δεκέμβριο του 2009 όταν ο υδράργυρος έπεσε στους -58 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Γκένχε, της Εσωτερικής Μογγολίας.

Future Publishing via Getty Images

Το Μόχε δεν είναι άγνωστο το ψύχος, καθως σύμφωνα με την China Daily η πόλη θεωρείται η πιο κρύα στην Κίνα, με τη χειμερινή περίοδο να διαρκεί «συνήθως οκτώ μήνες».

Οι κάτοικοί της έχουν αξιοποιήσει το ψύχος ως πόλο έλξης τουριστών, με πάρκα από χιόνι και πάγο και εγκαταστάσεις σκι. Τα περασμένα χρόνια δε, φιλοξενούσε και χειμερινούς μαραθωνίους.

Η μέση θερμοκρασία της εποχής για την περιοχή είναι γύρω στους -15 βαθμούς Κελσίου. Παρόλα αυτά, από την Παρασκευή και για τρεις μέρες σερί, το Μόχε βιώνει ψύχος κάτω των -50, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν πρωτοφανές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua είπε ότι η χώρα είχε καταγράψει το πιο ζεστό καλοκαίρι και το φθινόπωρο των τελευταίων 60 ετών, με πολλές πόλεις να σπάνε ρεκόρ.

Δημοφιλή