Ρωσία: Πράσινο φως από τη Βουλή στον Πούτιν για χρήση του στρατού στο εξωτερικό

Διεθνή αναγνώριση της Κριμαίας και οριστικό μπλόκο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ζητά ο Πούτιν.
via Associated Press

Η Ανω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου χορήγησε άδεια για τη χρήση του στρατού της χώρας στο εξωτερικό, μετά από αίτημα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τρίτη.

Η απόφαση ελήφθη αφού η Ρωσία αναγνώρισε τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Πριν από την ψηφοφορία, εκπρόσωποι των επιτροπών δήλωσαν ότι υποστήριξαν την εξουσιοδότηση, υποστηρίζοντας ότι τα στρατεύματα θα μπορούσαν να σταλούν στο Ντονμπάς ως «ειρηνευτικές» δυνάμεις.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είπε ότι τα στρατεύματα θα «δημιουργήσουν κανονικές συνθήκες για τη ζωή των ανθρώπων και θα διασφαλίσουν την ασφάλεια» εκεί.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές. «Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίζει να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την έγκριση του να αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό στη βάση των κοινώς αποδεκτών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ο συνολικός αριθμός των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές δράσης τους, οι στόχοι που τίθενται ενώπιον τους, το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο εξωτερικό, καθορίζονται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αναφέρεται στην απόφαση της Ανω Βουλής, η οποία τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της έγκρισης της.

Οι όροι του Πούτιν

Ο Πούτιν εξήγησε την απόφαση σε τηλεοπτικό διάγγελμα αργότερα, αποδίδοντας την ευθύνη στο Κίεβο και ισχυριζόμενος ότι οι ουκρανικές αρχές επιδιώκουν να τερματίσουν τη χρόνια σύγκρουση με τη βία και όχι με διαπραγματεύσεις.

«Δεν ενδιαφέρονται για ειρηνικές λύσεις - θέλουν να ξεκινήσουν το Blitzkreig (σ.σ. ΄″Κεραυνοβόλο πόλεμο″», είπε ο Πούτιν. «Κάθε μέρα συγκεντρώνουν στρατεύματα στο Ντονμπάς».

Ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να τερματιστεί η κρίση που απειλεί να βυθίσει ξανά την Ευρώπη σε πόλεμο, αυξάνοντας το φάσμα των τεράστιων ανθρώπινων απωλειών, των ελλείψεων στην ενέργεια και του οικονομικού χάους σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα ζήτησε τη διεθνή αναγνώριση της Κριμαίας ως τμήμα της Ρωσίας, τον τερματισμό της προσπάθειας ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τη διακοπή των αποστολών οπλισμού εκεί.

Η Δύση έχει αποδοκιμάσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προηγουμένως έχει απορρίψει κατηγορηματικά τον οριστικό αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης

Ο Λευκός Οίκος νωρίτερα αναφέρθηκε ρητά στις αναπτύξεις ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία ως «εισβολή», αφού αρχικά δίστασε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο - μια κόκκινη γραμμή που ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή αυστηρών κυρώσεων από τις ΗΠΑ στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα κάνει νέο διάγγελμα στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, προκειμένου να αναφερθεί στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στο διάλογο με την Δύση, αλλά δεν θα τον κάνει, εάν θα προσπαθούν να την μειώνουν και να θεωρούν ότι ευθύνεται για τα πάντα, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Πάντα εξακολουθούμε να είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Θέλουμε να καταλάβουμε, για ποιο πράγμα θα γίνει αυτός διάλογος. Εάν αποσκοπεί στο να μειώνει την Ρωσία και να την καθιστά υπεύθυνη για τα πάντα, τότε δεν μπορεί να γίνει λόγος για τέτοιου είδους διάλογο», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Εάν οι εταίροι μας έχουν εισακούσει τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας, τις οποίες ανακοινώσαμε από τον Δεκέμβριο ακόμη του 2021, αναφορικά με το πρόβλημα των δεσμευτικών από νομικής απόψεως εγγυήσεων για την ασφάλεια στην Ευρώπη, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο, εντίμως, στην βάση της ισοτιμίας, του σεβασμού και της ισορροπίας των αμοιβαίων συμφερόντων», επισήμανε ο Λαβρόφ.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία και έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ώστε να υπερασπιστεί τους συμμάχους του.

«Ολα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία», μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες.

(με πληροφορίες από RT)

Δημοφιλή