Σαλάτα κάθε μέρα; Πότε μας κάνει καλό και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Τα αδιανόητα οφέλη και μερικά τεράστια «αλλά».
Xavier Lorenzo via Getty Images

Οι σαλάτες με τα πολύχρωμα λαχανικά τους, είναι σαν ένα ουράνιο τόξο θρεπτικών συστατικών στο πιάτο μας. Ωστόσο, κατά πόσο είναι καλή ιδέα να τρώμε τα ίδια και τα ίδια κάθε μέρα;

«Ενώ η ρουτίνα στη διατροφή μας μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες για διαχείριση του βάρους μας ή και για απώλεια των περιττών κιλών, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγήσει και σε ανισορροπίες», εξηγεί η διατροφολόγος Mισέλ Μίλιγκριμ.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για τις σαλάτες, τα εκατοντάδες διαθέσιμα συστατικά στην αγορά -με τα δικά του μοναδικά οφέλη το καθένα-, μας επιτρέπουν να αλλάζουμε τη συνταγή κάθε μέρα. Επομένως, ναι! Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας μόνο οφέλη επιφυλάσσει για τον οργανισμό. Και οι διατροφολόγοι μας τα αποκαλύπτουν ένα προς ένα.

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε μια σαλάτα κάθε μέρα

Θα ενισχύσουμε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Μελέτη του 2019 σε σχεδόν 10.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν σαλάτα καθημερινά, κατανάλωναν περισσότερες βιταμίνες A, B-6, C, E, K, φυλλικό οξύ, χολίνη και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με μια παλαιότερη μελέτη, του 2006, σε περισσότερες από 9.000 γυναίκες και περισσότερους από 8.000 άνδρες, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν σαλάτες σε ημερήσια βάση προσλάμβαναν περισσότερη βιταμίνη C και E, φολικό οξύ και καροτενοειδή.

Θα νιώσουμε πιο ενυδατωμένοι

Το να πίνoυμε άφθονο νερό είναι τρομερά χρήσιμο. Ωστόσο, δεν είναι και ο μοναδικός τρόπος να ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας.

«Η πρόσληψη υγρών δεν προέρχεται μόνο από αυτά που πίνουμε, αλλά και από τα τρόφιμα που τρώμε. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούνται κυρίως από νερό. Έτσι, όταν αυξάνουμε την πρόσληψη αυτών των τροφών, βελτιώνουμε αυτόματα και τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού μας», προσθέτει η Μίλιγκριμ.

Το έντερο, το πάγκρεας και το στομάχι μας θα μας ευγνωμονούν

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές είναι όλα τους τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Και όλες αυτές οι φυτικές ίνες προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και υποστηρίζουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Εκτός από την υγεία του εντέρου, έρευνα του 2020 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει την ποσότητα της χοληστερόλης που απορροφά ο οργανισμός από τα τρόφιμα, οδηγώντας σε μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιωμένη αρτηριακή πίεση.

Όσο για το σάκχαρο στο αίμα, οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων, αποτρέποντας τις γρήγορες αιχμές της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για διαβητικούς ή για όσους διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη.

Το δέρμα μας θα δείχνει πιο λαμπερό από ποτέ

Οι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά σαλάτες παρέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που υποστηρίζουν την υγεία και την όψη του δέρματος.

Για παράδειγμα, η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε αφθονία στις πιπεριές και τα εσπεριδοειδή βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου, συμβάλλοντας στην ελαστικότητα του δέρματος. Έπειτα, τα αντιοξειδωτικά, που κρύβονται σε διάφορα λαχανικά, προστατεύουν το δέρμα μας από τις ακτίνες UV και τους περιβαλλοντικούς ρύπους.

Η διαχείριση του βάρους θα μοιάζει παιχνιδάκι

Οι πλούσιες σαλάτες είναι χορταστικές και χαμηλές σε θερμίδες, κάτι που μας βοηθά να χάσουμε ή να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας.

Ωστόσο, θέλει προσοχή: Το τι περιέχει η σαλάτα έχει σημασία. Τα έτοιμα ντρέσινγκ του εμπορίου, τα τυριά, τα αλλαντικά, μπορούν να επιβαρύνουν τη σαλάτα μας με ένα σωρό περιττές θερμίδες.

Πώς θα κάνουμε τη σαλάτα μας πραγματικά απολαυστική

Αρχικά δεν πρέπει να πιέζουμε τον εαυτό μας να καταναλώσει κάτι που ξέρουμε ότι δεν μας αρέσει.

Ξεκινάμε κάνοντας μια λίστα με όσα μας αρέσουν και αφήνουμε χώρο για αυτά τα λαχανικά στο πιάτο μας. Τα καταναλώνουμε είτε στην εκδοχή μιας φρέσκιας σαλάτας, είτε μαγειρεμένα, ενσωματωμένα μέσα στο γεύμα μας.

Αν χρειαζόμαστε λίγη έμπνευση, αναζητάμε εύκολες συνταγές στο διαδίκτυο. Συνταγές που θα επικεντρώνονται στα αγαπημένα μας λαχανικά και όχι στα άλλα που «αντιπαθούμε».

Ειδάλλως, μπορούμε να ζητήσουμε δυο-τρεις συμβουλές από έναν πιστοποιημένο διατροφολόγο.

(Με πληροφορίες από parade).