Συντριβή αμερικανικού F-35 σε αεροπλανοφόρο στη Θάλασσα Νότιας Κίνας

Τραυματίστηκαν επτά ναύτες.
Tim Kelly via Reuters

Ένα μαχητικό F-35C Lightning II του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που πραγματοποιούσε ασκήσεις στη Θάλασσα Νότιας Κίνας συνετρίβη ενώ επιχειρούσε να προσνηωθεί στο κατάστρωμα ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά ναυτών, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ την Τρίτη.

Ο πιλότος μπόρεσε να εκτιναχτεί πριν το αεροσκάφος χτυπήσει στο κατάστρωμα του USS Carl Vinson τη Δευτέρα και διασώθηκε από ελικόπτερο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού 7ου Στόλου.

Επτά ναύτες, περιλαμβανομένου του πιλότου, τραυματίστηκαν και τρεις μεταφέρθηκαν στη Μανίλα για ιατρική περίθαλψη, ενώ τέσσερις έλαβαν φροντίδα στο πλοίο. Οι τρεις που μεταφέρθηκαν στη Μανίλα ήταν σε σταθερή κατάσταση το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με το αμερικανικό ναυτικό.

Οι λεπτομέρειες της συντριβής διερευνώναι, είπε ο εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε στο Associated Press πως «η κατάσταση και ανάκτηση του αεροσκάφους είναι αυτή τη στιγμή υπό διερεύνηση».

Δύο αμερικανικές ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων με πάνω από 14.000 ναύτες και πεζοναύτες πραγματοποιούν ασκήσεις στη Θάλασσα Νότιας Κίνας.

Οι επιπτώσεις στο κατάστρωμα του USS Carl Vinson ήταν «επιφανειακές» είπε ο εκπρόσωπος, και τα αεροπλανοφόρα έχουν αρχίσει εκ νέου τις επιχειρήσεις τους.

Με την Κίνα να προβαίνει σε διεκδικήσεις στη Θάλασσα Νότιας Κίνας και να αυξάνει την πίεση στην Ταϊβάν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αυξήσει τις ασκήσεις στην περιοχή, με βάση αυτό που χαρακτηρίζουν ελευθερία επιχειρήσεων πλοήγησης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Καθώς οι ομάδες κρούσης των αεροπλανοφόρων Carl Vinson και Abraham Lincoln άρχιζαν τις επιχειρήσεις τους την Κυριακή, η Κίνα έστειλε 39 πολεμικά αεροσκάφη προς την Ταϊβάν στη μεγαλύτερη επιχείρηση τέτοιου είδους της νέας χρονιάς, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Ο σχηματισμός των 24 κινεζικών J-16 και των 10 J-10 έμεινε εκτός εναερίου χώρου της Ταϊβάν, η οποία ωστόσο αντέδρασε απογειώνοντας δικά της μαχητικά.