Σκωτία: Η διεμφυλική βιαστής Aΐλα Μπράισον μεταφέρθηκε στη φυλακή ανδρών

Είχε καταδικαστεί για βιασμούς δύο γυναικών όταν ήταν ακόμα άντρας με το όνομα Άνταμ Γκρέιαμ και άλλαξε φύλο ενόσω περίμενε τη δίκη.
Η Αΐλα Μπράισον
Η Αΐλα Μπράισον
Andrew Milligan - PA Images via Getty Images

Μια τρανς γυναίκα που βίασε δύο γυναίκες στην Σκωτία πριν αλλάξει φύλο, μεταφέρθηκε την Πέμπτη σε ανδρική φυλακή, σύμφωνα με το BBC.

Η Αϊλα Μπράισον είχε προφυλακιστεί στις γυναικείες φυλακές Κόρντον Βέιλ στο Στέρλινγκ, αφού καταδικάστηκε για τους δύο βιασμούς που διέπραξε όταν ήταν ακόμα άντρας με το όνομα Ανταμ Γκρέιαμ.

Ο Γκρέιαμ αποφάσισε να αλλάξει το φύλο του ενόσω περίμενε να δικαστεί.

Μεταφέρθηκε σε πτέρυγα ανδρικής φυλακής το απόγευμα της Πέμπτης.

Αυτό έγινε αφότου η Πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρεπόταν στην Μπράισον να εκτίσει την ποινή της στο Κόρντον Βέιλ.

Η Μπράισον πρόκειται να φυλακιστεί τον επόμενο μήνα αφού καταδικάστηκε για τους βιασμούς την Τρίτη. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που μια τρανς γυναίκα καταδικάστηκε για βιασμό γυναικών στην Σκωτία.

Ωστόσο το πού πρέπει να εκτισεί τη ποινή φυλάκισής της έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων, λόγω των ανησυχίων που εκφράστηκαν για την ασφάλεια άλλων γυναικών στις φυλακές θηλέων, εάν τελικά η Μπράισον φυλακιζόταν σ′ αυτές.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ψήφισε νομοθεσία τον περασμένο μήνα με στόχο να διευκολύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν νομικά το φύλο τους, αλλά η Στέρτζον είπε ότι οι αλλαγές δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην υπόθεση της Μπράισον.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, η Στέρτζον τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει βιαστής γυναικών σε γυναικεία φυλακή.

«Δεν υπάρχει αυτόματα δικαίωμα για μια τρανς γυναίκα που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση, να εκτίσει την ποινή της σε γυναικεία φυλακή ακόμα κι αν έχει πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου. Η κάθε περίπτωση υπόκειται σε αυστηρή ατομική αξιολόγηση κινδύνου και η ασφάλεια των άλλων κρατουμένων είναι πρωταρχικής σημασίας».

Πηγή: BBC

Δημοφιλή