Σπανιόλικη ρετσέτα, ή αλλιώς καλαμαράκια στο μελάνι τους

Μια υπέροχη νηστίσιμη συνταγή από την αξέχαστη Μαρία Χαραμή.
photo1 / Imazins via Getty Images

«Θα σας δώσω τώρα μια συνταγή που πολύ αγαπώ», έγραφε σε ένα από τα βιβλία που αποτέλεσαν σήμα-κατατεθέν της δημιουργικής ενασχόλησής της με τον χώρο της γαστρονομίας η αξέχαστη δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μαρία Χαραμή , «Περί ορέξεως. Κάθε μέρα Κυριακή, κάθε μέρα πριγκίπισσα» (Καστανιώτης 2003) στο, αφιερωμένο στα καλαμάρια κεφάλαιο.

Ο λόγος για τη σπανιόλικη ρετσέτα Calemares en su tinza, μπρεζέ, δηλαδή στο μελάνι τους.

Καλαμαράκια στο μελάνι τους, λοιπόν

Υλικά για τέσσερα πρόσωπα

1,5 κιλό καλαμαράκια

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κρεμμύδι τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδου χωρίς την πράσινη ουρίτσα

4 κ.σ. ψιλοκομμένη αμυγδαλόψιχα καβουρδισμένη

μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 φλυτζάνι ζωμό ψαριού ή γαρίδων (προαιρετικώς)

ή 1 φλυτζάνι λευκό κρασί

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Διαλέγουμε μέτρια καλαμαράκια ώστε ο σάκος της μελάνης να επαρκέσει. Πλένουμε, καθαρίζουμε, αφαιρούμε τα σακουλάκια της μεμβράνης, κόβουμε δαχτυλίδια τα καλαμάρια και τα πλοκάμια τους σε ροδέλες.

Τοποθετούμε τους μικρούς ασκούς με το μελάνι σε μικρό σουρωτήρι, περιχύνουμε με ζεστό νερό πιέζοντας με κουτάλι και αδειάζουμε τη μελάνι σε μπολάκι.

Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια επί 7′ . Κόβουμε στη μέση τις σκελίδες σκόρδου, ροδίζουμε επί 30 ″ . Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα καλαμάρια, την αμυγδαλόψιχα, μοσχοκάρυδο, σβήνουμε με τον ζωμό ή το κρασί, σκεπάζουμε ερμητικά την κατσαρόλα και σιγοψήνουμε επί 15′.

Προσθέτουμε το μελάνι, δοκιμάζουμε, αλατοπιπερώνουμε, σιγοβράζουμε επί 5′ 10′. Σβήνουμε τη φωτιά , αφήνουμε το φαΐ να σταθεί επί 5′, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με μακαρόνια ή ρύζι.

Θρεπτική αξία: 100 γρ καλαμαριού περιέχουν: 18 γρ πρωτεΐνες,68 γρ νερό, 1,5 γρ λίπος, 1,7 γρ υδατάνθρακες και 92 θερμίδες.