Σπείρα Νιγηριανών απατεώνων με παγκόσμια δράση εξάρθρωσε το FBI

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
ASSOCIATED PRESS

Η σχέση μίας Γιαπωνέζας και ενός λοχαγού του Αμερικάνικου στρατού έλαβε τέλος με την γυναίκα φτωχότερη κατά 200.000 δολάρια (180.000 ευρώ) και χρεωμένη μέχρι το λαιμό στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της.

Η «ρομαντική» αυτή σχέση ξεκίνησε μέσα από το διαδίκτυο, ως απλή επικοινωνία δύο μοναχικών ενηλίκων και γρήγορα εξελίχθηκε σε «νουβέλα», διάρκειας δέκα μηνών.

Η υπόθεση αυτή, αποτελεί άλλο ένα κεφάλαιο απάτης, που εξελίσσεται τελευταία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις ομοσπονδιακές αρχές να απαγγέλλουν κατηγορίες σε 80 ανθρώπους για απάτη, με κέρδος 46 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για οργανωμένη σπείρα, κυρίως Νιγηριανών, που έβαζαν στο μάτι, ηλικιωμένους, επιχειρήσεις καθώς και όσους ήταν διαθέσιμοι και πρόθυμοι για ρομαντικά ειδύλλια και ερωτικές περιπτύξεις.

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις, στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάνουμε μεγάλη πρόοδο στο να βάλουμε ένα τέλος σε αυτά τα εγκληματικά δίκτυα», δήλωσε ο υπουργός δικαιοσύνης στην πρωτεύουσα, Ουάσιγκτον.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2016 και ένα θύμα, δήλωσε ο Πολ Ντελακούρτ, υποδιευθυντής του FBI, στο Λος Αντζελες, για να εξαπλωθεί μέσα σε τρία χρόνια σε παγκόσμιο φαινόμενο με δεκάδες θύματα και κλοπή εκατομμυρίων δολαρίων, όπως η περίπτωση της Γιαπωνέζας.

Η σχέση της με τον λοχαγό Γκαρσία, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Σύντομα ο Γκαρσία άρχισε τα ρομαντικά κομπλιμέντα. Απέφευγε να της μιλήσει στο τηλέφωνο, καθώς ισχυριζόταν πως δεν του επιτρεπόταν η χρήση τηλεφώνου στην Συρία, όπου βρισκόταν.

Υστερα από λίγους μήνες, της αποκάλυψε πως βρήκε μία τσάντα με διαμάντια και της ζήτησε οικονομική βοήθεια, ούτως ώστε να μπορέσει να τα βγάλει, λαθραία από την χώρα. Οι αρχές κάνουν λόγο για 35 με 40 εμβάσματα, με τα χρήματα να «ταξιδεύουν»« σε λογαριασμούς τραπεζών, σε χώρες όπως η Τουρκία και η Βρετανία.

Η κατάσταση ήταν εφιαλτική για την γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό, παρά μόνο τα αρχικά της, Φ.Κ. Υπήρχαν διαρκείς πιέσεις για τα εμβάσματα, συνήθως από τους συνεργάτες του λοχαγού έως και απειλές πως θα την συλλάβουν. Χρειάστηκε μάλιστα να ταξιδέψει μέχρι το Λος Αντζελές όταν πληροφορήθηκε από το «συνδικάτο του εγκλήματος», πως Ρώσος, διευθυντής υποκαταστήματος τραπέζης, είχε καταχραστεί περισσότερα από 33.000 δολάρια (30.000 ευρώ), από τα κεφάλαια της.

Οι αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 14 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Λος Αντζελες. Ο Νίκολα Χάννα δήλωσε πως προσβλέπει στην συνεργασία με τις αρχές άλλων κρατών για την έκδοση και των υπολοίπων κατηγορουμένων.


Όλοι τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Πηγή: HuffPost US