Στα τελευταία στάδια η απομάκρυνση Αφγανών πολιτών με αεροπλάνα των ΗΠΑ

Απομένουν 1.000 Αφγανοί καθώς οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να πάρουν τον έλεγχο του αεροδρομίου.
Αμερικανός πεζοναύτης περνά από έλεγχο Αφγανή πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο
Αμερικανός πεζοναύτης περνά από έλεγχο Αφγανή πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο
US MARINES via via REUTERS

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται στην τελική φάση της αποχώρησης από την Καμπούλ, βάζοντας τέλος στην εμπλοκή δύο δεκαετιών στο Αφγανιστάν, ενώ απομένουν λίγοι περισσότεροι από 1.000 Αφγανοί πολίτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ οι οποίοι θα απομακρυνθούν πριν αποσυρθούν τα στρατεύματα, δήλωσε την Κυριακή ένας δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, οι Ταλιμπάν, οι νέοι ηγέτες της χώρας, είναι έτοιμοι να πάρουν τον έλεγχο του αεροδρομίου, δήλωσε αξιωματούχος του σκληροπυρηνικού ισλαμιστικού κινήματος.

Ο δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Reuters ότι η ημερομηνία και η ώρα για το τέλος της επιχείρησης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

″Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ξένοι πολίτες και όσοι κινδυνεύουν θα φύγουν σήμερα. Οι δυνάμεις θα αρχίσουν να αναχωρούν μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος είναι σταθμευμένος στο αεροδρόμιο.

Αμερικανοί στρατιώτες περιφριρούν πύλη εισόδου στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Αμερικανοί στρατιώτες περιφριρούν πύλη εισόδου στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
US MARINES via Reuters

Βάσει της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν σε ξένους και Αφγανούς που επιθυμούν να απομακρυνθούν από τη χώρα να φύγουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν εκκενώσει περίπου 113.500 ανθρώπους από το Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά δεκάδες χιλιάδες άλλοι που θέλουν να φύγουν θα μείνουν πίσω.

Ταλιμπάν αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η ισλαμιστική ομάδα έχει δικούς της μηχανικούς και τεχνικούς έτοιμους να αναλάβουν το αεροδρόμιο.

″Περιμένουμε το τελευταίο σινιάλο από τους Αμερικανούς για να εξασφαλίσουμε τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ καθώς και οι δύο πλευρές στοχεύουν σε μια γρήγορη παράδοση”, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας από την πλευρά του τόνισε ότι το πλήθος στις πύλες του αεροδρομίου έχει μειωθεί μετά από συγκεκριμένη προειδοποίηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για νέα επίθεση από μαχητές του ISIS-K μετά από thn βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο την Πέμπτη.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή