Στον δεύτερο γύρο η εκλογική μάχη στην Τουρκία: Με σημαντικό πλεονέκτημα ο Ερντογάν

Τα πράγματα φαίνονται δύσκολα για τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
via Associated Press

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε άνετο προβάδισμα τη Δευτέρα, μετά τον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών, με τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να έχει μπροστά του δύσκολο αγώνα για να τον εμποδίσει να εισέλθει σε μια τρίτη δεκαετία παραμονής του στην εξουσία.

Ο Ερντογάν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το 50% που χρειαζόταν για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος, ο οποίος αναμένεται στις 28 Μαΐου. Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πανηγύριζαν για τα αποτελέσματα, με τη Yeni Safak να γράφει πως «ο λαός νίκησε», αναφερόμενη στη «Λαϊκή Συμμαχία» του Ερντογάν, που φάνηκε να εξασφαλίζει πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση, εν δυνάμει παρέχοντάς του κρίσιμο πλεονέκτημα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Ο νικητής ήταν αναμφισβήτητα η χώρα μας» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του στα κεντρικά του κυβερνώντος, ισλαμιστικών καταβολών ΑΚΡ στην Άγκυρα.

Εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης η αντιπολίτευση έβλεπε την καλύτερη ευκαιρία που είχε ως τώρα να ανατρέψει τον Ερντογάν, με δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν πίσω από τον Κιλιτσντάρογλου. Ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο Ερντογάν και το ΑΚΡ κατάφεραν να συσπειρώσουν του συντηρητικούς ψηφοφόρους παρά την κρίση γύρω από το κόστος ζωής.

Ο Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας συμμαχίας έξι κομμάτων, δεσμεύτηκε να νικήσει στον δεύτερο γύρο και κατηγόρησε το κόμμα του Ερντογάν για παρεμβάσεις στην καταμέτρηση των ψήφων και την αναφορά των αποτελεσμάτων, καλώντας τους υποστηρικτές του να δείξουν υπομονή.

Η προοπτική μιας νέας νίκης του Ερντογάν είναι αποθαρρυντική για όσους ζητούν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που λένε ότι έχει προκαλέσει ο ίδιος στη δημοκρατία της Τουρκίας. Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστές θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι εάν επικρατήσει η αντιπολίτευση.

Οι τουρκικές μετοχές σημείωσαν πτώση, η λίρα βρέθηκε σε χαμηλό δύο μηνών και το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο χρέος της χώρας εκτοξεύτηκε όταν τα αποτελέσματα έδειξαν δεύτερο γύρο. Οι εκλογές στην Τουρκία παρατηρούνται στενά σε Ευρώπη, Ουάσινγκτον και Μόσχα, αλλά και στην περιφέρεια, καθώς ο Ερντογάν έχει ενισχύσει τους δεσμούς με τη Ρωσία και έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν είναι ένας από τους κύριους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Πούτιν και οι εξελίξεις είναι πιθανόν να ενθαρρύνουν το Κρεμλίνο και να αποθαρρύνουν την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς και πολλές κυβερνήσεις χωρών που είχαν προβληματικές σχέσεις με τον Ερντογάν.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή