Τα μεγάλα, άγνωστα λάθη που κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο

Plus: Γιατί η μια όψη είναι πιο γυαλιστερή και ποια πλευρά να χρησιμοποιούμε
Grace Cary via Getty Images

Είτε μαγειρεύουμε περιστασιακά, είτε αφιερώνουμε ώρες στις γαστρονομικές μας δημιουργίες, πιθανότατα θα συμφωνήσουμε ως προς το γεγονός ότι το αλουμινόχαρτο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και ευέλικτα σύνεργά μας στην κουζίνα.

Είτε το στρώνουμε επάνω στο ταψί για να ψήσουμε, είτε καλύπτουμε με αυτό ψητά κρέατα, είτε το χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε ή να ζεστάνουμε το φαγητό που έχει περισσέψει στον φούρνο, το αλουμινόχαρτο έχει χίλιες δύο πιθανές χρήσεις.

Ωστόσο, παρόλο που το χρησιμοποιούμε σχεδόν κάθε μέρα, πόσοι έχουμε αναρωτηθεί γιατί η μία πλευρά είναι γυαλιστερή, ενώ η άλλη είναι πιο θαμπή;

Πρόσφατα, ένα βίντεο που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυριζόταν ότι θα πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά την πλευρά που θα χρησιμοποιήσουμε, ανάλογα με το πώς και το γιατί θα χρησιμοποιήσουμε το αλουμινόχαρτο.

Αλήθεια, κατά πόσο ισχύει ότι η θαμπή πλευρά προορίζεται για ορισμένες χρήσεις, ενώ η γυαλιστερή για άλλες; Ειδικοί απαντούν.

Γιατί το αλουμινόχαρτο είναι λαμπερό από τη μία πλευρά

Οι δύο διαφορετικές όψεις του αλουμινόχαρτου οφείλονται στη διαδικασία κατασκευής, σύμφωνα με τη Λάρα Τίρο, επιστήμονα τροφίμων και ιδιοκτήτρια της εταιρείας συμβουλών Rebel Botanica, με έδρα το Βανκούβερ.

Κατά την κατασκευή του αλουμινόχαρτου, μεγάλες πλάκες αλουμινίου περνούν από μια διαδικασία η οποία με τη χρήση θερμότητας και κυλίνδρων βαρέως τύπου, ασκεί πίεση στο αλουμίνιο, ώστε να λεπτύνει και να επιμηκυνθεί.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το αλουμινόχαρτο βγαίνει γυαλιστερό από την πλευρά που έρχεται σε επαφή με τους γυαλισμένους κυλίνδρους από χάλυβα και θαμπό στην πλευρά που δεν έρχεται σε επαφή με τους κυλίνδρους.

Από ποια πλευρά καλύτερα να καλύπτουμε το φαγητό μας;

Μπορούμε να επιλέξουμε όποια πλευρά θέλουμε για να τυλίξουμε ή να καλύψουμε το φαγητό μας, καθώς καμία πλευρά δεν θα επηρεάσει τη γεύση και τη φρεσκάδα της τροφής κατά την επαφή.

Η εξαίρεση στον κανόνα

Ενώ το συμβατικό αλουμινόχαρτο δεν απαιτεί τη χρήση συγκεκριμένης πλευράς για το μαγείρεμα, αυτό δεν ισχύει και για το αντικολλητικό αλουμινόχαρτο. Το κανονικό αλουμινόχαρτο δεν είναι εγγενώς αντικολλητικό. Πολλές εταιρείες ωστόσο, παράγουν ένα είδος αντικολλητικού αλουμινόχαρτου, που περιέχει μια επίστρωση εγκεκριμένη από τον FDA στη θαμπή πλευρά.

Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται σε αυτήν την πλευρά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ευκολότερη και καθαρότερη αφαίρεση του μαγειρεμένου φαγητού από το αλουμινόχαρτο.

Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο

Το αλουμινόχαρτο μπορεί να είναι ο Νο1 έμπιστος σύντροφός μας στην κουζίνα, αλλά μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για ορισμένες μεθόδους μαγειρέματος και φαγητά.

Ως εκ τούτου, αποφεύγουμε τη χρήση αλουμινόχαρτου για να καλύψουμε κρέατα μαριναρισμένα με αλατόνερο. Το αλουμίνιο μπορεί να αντιδράσει με τροφές βαριές σε αλάτι, σχηματίζοντας κρυστάλλους χλωριούχου αλουμινίου στο φαγητό, κάτι που μπορεί να κάνει το φαγητό μας να έχει πικρή γεύση.

Η Tίρο επίσης δεν συνιστά τη χρήση αλουμινόχαρτου για την επένδυση του φύλλου ψησίματος κατά το ψήσιμο των μπισκότων. Κι αυτό, γιατί η κάτω πλευρά των μπισκότων θα ψηθεί πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες.

Τέλος, δεν έχει νόημα να χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο για να καλύψουμε ή να αποθηκεύσουμε τα υπολείμματα του φαγητού στο ψυγείο. Το αλουμινόχαρτο δεν παρέχει αεροστεγή σφράγιση για την προστασία των τροφών.

(Mε πληροφορίες από allrecipes).