ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/02/2018 20:14 EET | Updated 13/02/2018 22:46 EET

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Γιλντιρίμ

Eurokinissi

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Γιλντιρίμ.

Αναφερόμενος στο περιστατικό στα Ίμια, ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας. 

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ  συζητήθηκε και η κατάσταση που αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου.

 

Σχόλια από ΝΔ: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρονται πηγές της ΝΔ που- όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ-  σημειώνουν τα εξής: «Η ΝΔ θεωρεί θετικές τις ενέργειες για την αποκλιμάκωση της χθεσινής έντασης στο Αιγαίο, αλλά θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του, κάτι αυτονόητο: Ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά, κάτι που όπως διαφαίνεται από τις κυβερνητικές διαρροές απέφυγε να τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ. Γιλντιρίμ».

 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost