Τελικά είναι το καστανό ρύζι καλύτερο από το λευκό ή μήπως όχι

Ένας γιατρός εξετάζει το θέμα.
.
Irina Marwan via Getty Images
.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο στο TikTok, ο δρ. Καράν Ραγιάν – ο οποίος είναι γνωστός για τη διάδοση των ιατρικών του γνώσεων στην εφαρμογή – αναφέρθηκε σε ένα κλιπ από άλλο δημιουργό.

Το βίντεο έδειχνε κάποιον να λέει στον συνεργάτη του στο podcast «το καστανό ρύζι είναι κακό για σένα».

«Κάτι το οποίο είναι εντελώς αντίθετο με αυτά που ξέρουμε», αναφέρει ο αποδέκτης της παραπάνω συμβουλής.

Αλλά ισχύει αυτό;

Ο δρ. Ραγιάν ανταποκρίθηκε στο αίτημα.

«Είναι καλύτερο το καστανό ρύζι από το λευκό;» ρωτάει στην αρχή του βίντεο, αναφέροντας αμέσως από την αρχή ότι «το καστανό ρύζι είναι ολικής αλέσεως».
Κάθε μεμονωμένος κόκκος αποτελείται από πίτουρο, φύτρο και ενδοσπέρμιο», πρόσθεσε – αυτά είναι τα τρία συστατικά ενός ολικής αλέσεως.

Εν τω μεταξύ, κατά τη δημιουργία λευκού ρυζιού, η διαδικασία άλεσης το «απαλλάσσει» από το πίτουρο και το φύτρο (αυτά δίνουν στο καστανό ρύζι πιο σκούρα απόχρωση και πιο θρεπτική γεύση, καθώς και πιο «ρωμαλέο» δάγκωμα).

«Το πίτουρο περιέχει φυτικές ίνες, επομένως, φυσικά, το καστανό ρύζι έχει περισσότερες φυτικές ίνες», είπε ο γιατρός. Γνωρίζουμε ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να είναι καλές για τα πάντα, από το έντερο μέχρι την υγεία της καρδιάς σας.

Και το καστανό ρύζι έχει επίσης το φύτρο του κόκκου, το οποίο λείπει από το λευκό ρύζι. «Αυτός είναι ο πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά πυρήνας που περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, κάποιες πρωτεΐνες και λίπος», λέει ο ίδιος.

Λοιπόν, το καστανό ρύζι κερδίζει;

Λοιπόν, «ας μην ανησυχούμε» αν είμαστε φίλοι του αφράτου Basmati, καθώς το λευκό ρύζι είναι συχνά εμπλουτισμένο με ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που αφαιρούνται κατά την επεξεργασία (δημιουργίας του καστανού), συμπληρώνει ο ίδιος.

«Το διατροφικό χάσμα μεταξύ και των δύο δεν είναι τόσο τεράστιο», αναφέρει ακόμα, αν και, όπως προσθέτει, «το καστανό έχει πιο γευστικό προφίλ – και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη».

«Μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή (σ.σ. το καστανό ρύζι) σε σύγκριση με το λευκό ρύζι εάν είμαστε διαβητικοί», προσθέτει.

Επειδή, ωστόσο, η φύση του λευκού ρυζιού που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι πιο «εύκολη» για το έντερο, ίσως να είναι καλό να το προτιμήσουμε εάν αντιμετωπίζουμε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλα πεπτικά προβλήματα.

Ο γιατρός ολοκλήρωσε λέγοντας ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά - σε ζητήματα διατροφικής σημασίας - μεταξύ των δυο τύπων ρυζιού. Είναι σε ένα μεγάλο βαθμό συγκρίσιμα, ανέφερε.

Ως εκ τούτου, ας αφήσουμε τις προτιμήσεις μας ως προς τη γεύση - κι όχι τα podcast - να αποφασίσουν.