Σε ποιους τύπους δέρματος δεν χρειάζεται πλύσιμο προσώπου και βράδυ και πρωί και γιατί

Ειδικοί εξηγούν τα τι και τα πώς και ανατρέπουν κανόνες που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές.
Tatiana Maksimova via Getty Images

Το πλύσιμο του προσώπου μας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και καθαρό. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα ο καθαρισμός του προσώπου μας δύο φορές την ημέρα να προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό.

Σίγουρα, αν όχι όλοι μας, τουλάχιστον οι περισσότεροι έχουμε τις συνηθισμένες πρωινές και νυχτερινές ρουτίνες μας, οι οποίες περιλαμβάνουν κάποιο είδος περιποίησης δέρματος. Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες προειδοποιούν, ότι το να πλένουμε το πρόσωπό μας δύο φορές την ημέρα, ενδέχεται να είναι επιζήμιο.

Και από που προκύπτει αυτό;

«Εάν καθαρίζουμε το δέρμα μας πρωί και βράδυ, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αφαιρούμε όλα του τα φυσικά έλαια, κάτι που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε δυσλειτουργία της εξωτερικής προστατευτικής στιβάδας του δέρματος, έκζεμα και ερυθρότητα», μας προειδοποιεί η TikToker Μάχα, αισθητικός και κοσμητολόγος.

«Για αυτόν τον λόγο συνιστώ να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας μόνο τη νύχτα. Φυσικά, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το πλύσιμο του προσώπου μας είναι τρομερά ευεργετικό: Αφαιρεί τη βρωμιά, τη λιπαρότητα, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα ίχνη μακιγιάζ και τις ουσίες που φράζουν τους πόρους και τους αδένες», τονίζει η Στέφανι Σάξτον Ντάνιελς, πιστοποιημένη δερματολόγος στο Westlake Dermatology.

Οπότε, εφόσον πλύναμε το πρόσωπό μας το προηγούμενο βράδυ, χρειάζεται όντως να το ξανακάνουμε λίγες ώρες αργότερα;

Όσον αφορά το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε το δέρμα μας, δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους. Αντίθετα, αυτό εξαρτάται από τους μεμονωμένους τύπους δέρματος, εξηγεί η Καρολάιν Στουλ, πιστοποιημένη δερματολόγος στο MDCS Dermatology.

Για μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους με τάση για ακμή ή λιπαρό δέρμα, το πλύσιμο του προσώπου δύο φορές την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετικό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρωινό πλύσιμο του προσώπου «συμβάλλει στην απομάκρυνση του υπερβολικού σμήγματος και των νεκρών κυττάρων του δέρματος, που φράζουν τους πόρους», εξηγεί η Στουλ.

«Είναι επίσης ένας καλός τρόπος να απαλλαγούμε από τα υπολείμματα προϊόντων περιποίησης δέρματος, όπως τα βαρέα έλαια», προσθέτει η ειδικός.

Η απομάκρυνση της ρυπαρότητας το πρωί, σε κάποιους τύπους δέρματος, μειώνει επίσης την πιθανότητα φραγμένων πόρων και εξανθημάτων, ενώ θα μπορούσε ταυτόχρονα να αποτρέψει τη συσσώρευση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, που πάει χέρι-χέρι με θαμπή και ανθυγιεινή εμφάνιση.

Όμως αυτό ισχύει για όλους μας;

Αν και ο καθαρισμός του προσώπου μας το πρωί μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος ορισμένων ανθρώπων, αυτό δεν είναι απαραίτητο για όλους. Για τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα, η ροδόχρου ακμή και η ψωρίαση, ο καθαρισμός δύο φορές την ημέρα μπορεί να επιφέρει ξηρότητα και ερεθισμό.

«Όσοι υποφέρουμε από ξηροδερμία είναι σημαντικό να μην το παρακάνουμε με το πλύσιμο του προσώπου. Η ”απογύμνωση¨ του δέρματός μας από τα φυσικά λιπίδια που παράγονται κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του δερματικού προστατευτικού φραγμού, καθιστώντας το δέρμα μας πιο ευάλωτο απέναντι στους ερεθισμούς», προειδοποιεί η Στουλ.

Συν τοις άλλοις, το πολύ συχνό πλύσιμο του προσώπου ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει διαταραχή του μικροβιώματος του δέρματος, επιδεινώνοντας δερματικές παθήσεις όπως η περιστοματική δερματίτιδα ή το ευαίσθητο δέρμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι από εμάς, αρκεί απλώς να καθαρίσουμε το πρόσωπό μας πριν τον βραδινό ύπνο.

Χτίζοντας μια υγιεινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος

Εάν αισθανόμαστε πως χρειαζόμαστε λίγη πρωινή φρεσκάδα, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ανανεωθούμε. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα, να πιτσιλίσουμε απλά το πρόσωπό μας με λίγο νερό αφού ξυπνήσουμε.

«Αν έχουμε ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα, η πλύση μόνο με νερό, χωρίς δηλαδή κάποιο καθαριστικό προϊόν, το πρωί μπορεί να είναι επαρκής, αφού προσδίδει φρέσκια όψη, δίχως να αφαιρεί κανένα από τα προστατευτικά λιπίδια, που βοηθούν στην συντήρηση του δερματικού φραγμού», συνιστά η Στουλ.

Για άτομα με πιο λιπαρή επιδερμίδα ή για όσους θέλουμε να αφαιρέσουμε κάποιο προϊόν νυκτός από το προηγούμενο βράδυ, ο καθαρισμός με ένα νερό micellar το πρωί είναι η καλύτερη επιλογή.

Άλλες επιλογές είναι το τόνερ ή τα υγρά μαντηλάκια προσώπου, προϊόντα τα οποία μας ανανεώνουν άμεσα, χωρίς να απαιτείται σχολαστικό πλύσιμο.

(Mε πληροφορίες από health).