Tέσσερα βήματα-κλειδιά για να βγάλουμε νοκ άουτ τις επίμονες αρνητικές σκέψεις

Πώς θα ξεχωρίσουμε τη γόνιμη ανησυχία από τον άγονο μηρυκασμό.
Vladimir Vladimirov via Getty Images

Όλοι μας έχουμε μπει κατά καιρούς σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων του τύπου: «Μήπως δεν είμαι αρκετά καλός/ή;» ή «Κι αν συμβεί κάτι κακό;» Οι αρνητικές σκέψεις που έρχονται και επανέρχονται ονομάζονται επίσης μηρυκασμός και απειλούν να μας παρασύρουν σε αρκετά σκοτείνά μονοπάτια.

Ο διαρκής μηρυκασμός και οι αρνητικές σκέψεις ρίχνουν τη διάθεση και το ποσοστό της ενέργειάς μας. Συχνά μάλιστα, μας απομονώνουν σε μια φούσκα παράνοιας, ευερεθιστότητας και θυμού.

Από κλινική άποψη, υπάρχει διαφορά μεταξύ της γενικής ανησυχίας και του μηρυκασμού, εξηγεί ο Γκόγρι Αραγκάμ, ψυχίατρος και συνιδρυτής του Stanford Brainstorm.

Η ανησυχία ορισμένες φορές είναι γόνιμη και εστιάζει στο μέλλον. Αντίθετα ο μηρυκασμός τείνει να επικεντρώνεται στο παρελθόν ή στο άμεσο παρόν.

Ο μηρυκασμός αποτελεί κοινό σύμπτωμα πολλών ψυχικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους. Ωστόσο, τα νέα είναι ευχάριστα καθώς υπάρχουν μερικά βασικά εργαλεία που υπόσχονται να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τις ανεπιθύμητες σκέψεις.

Τέσσερα βήματα για να βάλουμε ένα φρένο στις χαοτικές σκέψεις

Ας παρατηρήσουμε προσεκτικά τις σκέψεις μας και ας αναρωτηθούμε αν όντως μας βοηθούν σε κάτι

Η συνειδητοποίηση είναι το κλειδί. Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε αν οι σκέψεις μας, μας βοηθούν να προοδεύσουμε ή μας κρατούν κολλημένους στο παρελθόν. Ο δρ Aραγκάμ μας προτείνει να κάνουμε στον εαυτό μας μερικές ερωτήσεις όπως: «Αυτή η σκέψη με βοηθά σε κάτι; Μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα που με βασανίζει εδώ και τώρα; Τι άλλο μπορώ να κάνω για να λυθεί το πρόβλημα;»

Αν δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα που μας απασχολεί σε άμεσο χρόνο, τότε ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μια διαφορετική τακτική, αντί να μένουμε άυπνοι πλάθοντας σενάρια που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Ας βρούμε τρόπους να αποσπάσουμε την προσοχή μας

Το να απομακρύνουμε τον νου μας από τη σκέψη που αναμασάει ο εγκέφαλός μας, μπορεί να μας προσφέρει μεγάλη ανακούφιση. Οι ειδικοί για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού, προτείνουν μια πνευματική απασχόληση όπως τα παζλ ή ένα σταυρόλεξο. Ωστόσο, ένα νέο χόμπι ή και τα διάφορα ενδιαφέροντά μας μπορούν να φανούν εξίσου αποτελεσματικά.

Άλλες δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να ξεχαστούμε είναι μια βόλτα με τους φίλους ή την οικογένεια ή ένα είδος σωματικής δραστηριότητας, όπως το περπάτημα.

Ας κάνουμε κάτι που δεν έχουμε επιχειρήσει ποτέ πριν

Η απουσία νέων ερεθισμάτων και το να μένουμε διαρκώς κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους, με τους ίδιους ανθρώπους και τις ίδιες ειδήσεις ξανά και ξανά, είναι ένα έδαφος όπου ευδοκιμούν οι επίμονες αρνητικές σκέψεις.

Επομένως, ας δοκιμάσουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας μερικά νέα ερεθίσματα. Η αλλαγή περιβάλλοντός και κοινωνικού κύκλου μπορεί να αποδειχθεί τρομερά χρήσιμη.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε ακραία πράγματα. Ας πάμε απλώς μια βόλτα σε ένα σημείο της γειτονιάς που δεν έχουμε ξαναδεί. Ας πάρουμε λίγο καθαρό αέρα στη φύση και στο πάρκο. Ας πάρουμε ένα μονοπάτι που δεν έχουμε περπατήσει ποτέ πριν.

Εάν πάλι θέλουμε να πάμε κάπου που έχουμε ήδη πάει, ας σκεφτούμε τουλάχιστον ένα μέρος από όπου έχουμε.

Ας αλλάξουμε συνήθειες

Φροντίζουμε να διατηρούμε μια υγιεινή και σταθερή ρουτίνα στον ύπνο μας, να τρώμε καλά και να μένουμε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά μας. Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Όταν είμαστε πιο ξεκούραστοι, ασκούμε μεγαλύτερο έλεγχο στον εγκέφαλό μας και είναι λιγότερο πιθανό να πέσουμε στην παγίδα της υπερβολικής σκέψης.

(Mε πληροφορίες από health).