«Θέμα χρόνου» μια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν, λέει ο επικεφαλής της CIA

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να επικοινωνήσει με τον Σι ενώ δηλώνει πως τα ταξίδι που ετοιμάζει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ΤαΪβάν "δεν είναι καλή ιδέα".
via Associated Press

Η Κίνα παίρνει μαθήματα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία κατά της Ταϊβάν, δήλωσε ο αρχηγός της CIA.

Απευθυνόμενος σε φόρουμ για την ασφάλεια στο Άσπεν του Κολοράντο, ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς είπε ότι θεωρεί πως δεν τίθεται ζήτημα για το εάν η κινεζική ηγεσία ενδέχεται να καταφύγει στη βία για τον έλεγχο της Ταϊβάν, αλλά για το «πώς και πότε θα το κάνει».

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος προγραμματίζει να συνομιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα εξέφρασε την αμφιβολία του για την επίσκεψη που προγραμματίζει για τον επόμενο μήνα στην Ταϊβάν, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, δηλώνοντας, “Νομίζω ότι η άποψη των ενόπλων δυνάμεων είναι ότι (η επίσκεψη) δεν είναι καλή ιδέα για την περίοδο που διανύουμε, αλλά δεν γνωρίζω ποια είναι άποψή της”.

Σημειώνεται πως η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ανεβαίνει εξαιτίας εξαιτίας της επιθετικότητας της τελευταίας προς την Ταϊβάν ενώ οι ΗΠΑ θα ήθελαν να ”κλείσουν” αυτό το μέτωπο καθώς προέχει η αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ουκρανία, με την Κίνα μάλιστα να παραμένει στενός σύμμαχος της Ρωσίας. Η δε κυβέρνηση Μπάιντεν σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περίοδο εξετάζει μία δραστική μείωση των δασμών στα αγαθά που εισάγονται από την Κίνα, προκειμένου να βοηθήσει στη μείωση των πιέσεων που ασκεί ο πληθωρισμός στους Αμερικανούς καταναλωτές. Μια τέτοια απόφαση βέβαια θα ευνοούσε και την ίδια την Κίνα.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ