Τι συνέβη στο ιαπωνικό διαστημόπλοιο που χάθηκε στη Σελήνη

Ανακοινώσεις από την ispace.
.
.
KIM KYUNG-HOON via Reuters

Η ιαπωνική ispace inc ανέφερε πως η απόπειρά της να πραγματοποιήσει την πρώτη ιδιωτική προσελήνωση είχε αποτύχει μετά την απώλεια επαφής με το σκάφος Hakuto-R Mission 1 (M1), καθώς επιτάχυνε απρόσμενα και πιθανότατα συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η startup είπε πως ήταν πιθανόν καθώς το σκάφος πλησίαζε τη Σελήνη το σύστημα υπολογισμού υψομέτρου να υπολόγισε λάθος την απόσταση στην επιφάνεια.

«Φαίνεται πως μπήκε σε ελεύθερη πτώση προς την επιφάνεια καθώς ξέμενε από καύσιμα για να ενεργοποιήσει τους προωθητήρες του» είπε ο Ρίο Ουτζίε, chief technology officer, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Ήταν η δεύτερη «αναποδιά» για τις ιδιωτικές διαστημικές αποστολές μέσα σε μια εβδομάδα, αφού το Starship της SpaceX εξερράγη με εντυπωσιακό τρόπο λεπτά μετά την εκτόξευσή του από την εξέδρα.

Δεν έχει υπάρξει ακόμα ιδιωτική εταιρεία που να έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει επιτυχή προσελήνωση. Μόνο οι ΗΠΑ, η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Κίνα έχουν κάνει «μαλακές» (ελεγχόμενες) προσεληνώσεις, με πρόσφατες προσπάθειες από την Ινδία και μια ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία να αποτυγχάνουν και αυτές.

Η ispace, που θέλει να στέλνει φορτία όπως οχήματα (ρόβερ) στη Σελήνη και πωλεί σχετικά δεδομένα, είχε μόλις μπει στο χρηματιστήριο του Τόκιο δύο εβδομάδες πριν και είχε υπάρξει φρενίτιδα σχετικά με τις προοπτικές της, εκτοξεύοντας τη μετοχή της. Ωστόσο η απογοήτευση οδήγησε σε ένα μπαράζ πωλήσεων την Τετάρτη.

Ο Χιροκάζου Ματσούνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είπε πως αν και ήταν λυπηρό που η αποστολή δεν είχε επιτύχει, η χώρα θέλει η ispace να «συνεχίσει να προσπαθεί» καθώς οι προσπάθειές της ήταν σημαντικές για την ανάπτυξη μιας εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας.

Η Ιαπωνία, που έχει βάλει στόχο να στείλει Ιάπωνες αστροναύτες στη Σελήνη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020, αντιμετώπισε πρόσφατα κάποιες «αναποδιές»: Η εθνική διαστημική υπηρεσία τον προηγούμενο μήνα χρειάστηκε να καταστρέψει τον νέο της μέσο πύραυλο Η3 με το που έφτασε στο Διάστημα, όταν ο κινητήρας δευτέρου ορόφου του δεν ενεργοποιήθηκε. Επίσης, ο πύραυλος σταθερών καυσίμων Epsilon επίσης είχε ανεπιτυχή εκτόξευση τον Οκτώβριο.

Τέσσερις μήνες μετά την εκτόξευσή του από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα με πύραυλο της SpaceX το Μ1 φαινόταν έτοιμο να προσεληνωθεί αυτόνομα κατά τις 1.40πμ (ώρα Ιαπωνίας). Ωστόσο την ώρα που αναμενόταν να γίνει η προσελήνωση ο επαφή είχε χαθεί και οι μηχανικοί εμφανίζονταν αγχωμένοι στο live stream καθώς περίμεναν σήμα επιβεβαίωσης για τη μοίρα του σκάφους, που δεν έφτασε ποτέ.

Παρόλα αυτά ο διευθύνων σύμβουλος Τακέσι Χακαμάντα είπε πως το σκάφος εκπλήρωσε 8 από τους 10 στόχους του στο Διάστημα, που θα δώσουν πολύτιμα δεδομένα για την επόμενη απόπειρα, το 2024.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή