Το νησί που θέλει να γίνει το πρώτο μέρος στον κόσμο που θα καταργήσει επισήμως τον χρόνο

Για 69 ημέρες τον χρόνο ο ήλιος δεν δύει ποτέ και για τους ίδιους οι ώρες της ημέρας δεν έχουν καμία σημασία.
Sommaroy/ Instagram

Δεν θα θέλατε οι καλοκαιρινές μέρες να μπορούσαν να διαρκέσουν για πάντα ώστε να μπορούσατε να απολαύσετε τον ήλιο και την θάλασσα 365 μέρες τον χρόνο; Ένα νησί στην Νορβηγία παλεύει να κάνει ακριβώς αυτό.

Με το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο του Βόρειου Ημισφαιρίου, να πλησιάζει (21 Ιουνίου), το Sommaroy που σημαίνει το «Νησί του καλοκαιριού», θέλει να αντικαταστήσει τα ρολόγια με γιρλάντες λουλουδιών και να ανακηρυχθεί το πρώτο μέρος στον κόσμο που θα καταργήσει επισήμως τον χρόνο.

Σε αυτό το νησί στο West Tromsø, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, ο ήλιος δεν δύει από τις 18 Μαΐου έως τις 26 Ιουλίου, για 69 ολόκληρες μέρες. Ενώ από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, είναι συνεχώς νύχτα με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν υπόψη τους πλέον το συμβατικό ρολόι, για να γνωρίζουν την ώρα.

«Στις δύο το πρωί που για άλλους θεωρείται βράδυ, εδώ θα δεις παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο, άνθρωποι να βάφουν τα σπίτια τους και έφηβους να κολυμπούν», λέει ο νησιώτης Kjell Ove Hveding.

Τώρα θέλουν να το κάνουν και επίσημο.

Οι κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν σε μια συνάντηση του δημαρχείου για να υπογράψουν μια αίτηση για να καταργήσουν το ρολόι και στις 13 Ιουνίου ο Hveding συναντήθηκε με νορβηγικό μέλος του κοινοβουλίου για να παραδώσει τις υπογραφές των ντόπιων και να συζητήσει τις πρακτικές και νομικές προκλήσεις της πρωτοβουλίας.

«Για πολλούς από εμάς σημαίνει απλά η επισημοποίηση μιας πράξης που ασκούμε εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε ο ίδιος.

Οι νησιώτες ελπίζουν απελευθερωθούν από τις παραδοσιακές ώρες λειτουργίας και να αποκτήσουν ευελιξία στο σχολείο και το ωράριο εργασίας. Η αλιεία και ο τουρισμός είναι οι κύριες βιομηχανίες σε αυτό το νησί με πληθυσμό που δεν υπερβαίνει τα 300 άτομα.

Πηγή: CNN