Το γερμανικό νησί που παλεύει με τη θάλασσα

Οι 16 κάτοικοι που ζουν σε ένα μικρό νησί της Γερμανία, παλεύουν με τις πλημμύρες. Αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να φύγουν.
Ann Johansson via Getty Images

«Όχι φόβος, δεν είναι η σωστή λέξη. Σεβασμός σίγουρα. Και ανησυχία όταν τα επίπεδα της θάλασσας ανεβαίνουν πολύ. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για εμάς». Αυτό αισθάνονται οι λιγοστοί κάτοικοι του Όλαντ, ενός μικρού νησιού της Γερμανίας.

Τα νησιά Χάλιγκ, γνωστά και ως νησιά της παλίρροιας, πλημμυρίζουν από νερό που ξεπερνά το ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όπως εξηγεί στην κάμερα του BBC (βίντεο στο λινκ), ο πρώην δήμαρχος, ένα Χάλιγκ είναι ένα μικρό νησί χωρίς προστατευτικά φράγματα, που μπορούν εύκολα να πλημμυρίσουν στην παλίρροια.

ullstein bild via Getty Images

Βρίσκονται στην τη βορειοδυτική ακτή της Γερμανίας, στη ρηχή Θάλασσα Βάντεν (Wadden Sea), που καταλαμβάνει τη νοτιοανατολική άκρη της Βόρειας Θάλασσας, κατά μήκος των ακτών από τη Δανία μέχρι τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες.

Η μάχη για επιβίωση στο Όλαντ ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα. Στις αρχές του 1900 τα νησιά προστατεύονταν από πέτρινους τοίχους που λειτουργούσαν σαν φράγματα.

Τα νησιά που υπάρχουν σήμερα είναι αραιοκατοικημένα και τα σπίτια είναι χτισμένα πάνω σε τεχνητά αναχώματα για να μην τα σκεπάζει το νερό της παλίρροιας. Μια αρχαία τεχνική που ακολουθούσαν και οι Βίκινγκ.

ullstein bild via Getty Images

Ορισμένα από αυτά τα Hallig συνδέονται με την ενδοχώρα με μονοπάτια και στενές σιδηροδρομικές γραμμές, πάνω στις οποίες οι κάτοικοι μπορούν να οδηγήσουν μικροσκοπικά ιδιωτικά τρένα. Είναι δύσκολο με την παλίρροια να χρησιμοποιήσουν βάρκα.

Έτσι το κάθε νησιώτικο σπίτι έχει το δικό του βαγόνι και οι ράγες είναι ο δρόμος τους.

Fabian Bimmer / Reuters

Ήρθα εδώ από το Ανόβερο και στην αρχή τρόμαξα, λέει μια κάτοικος της περιοχής. «Αλλά μετά άκουσα τα πουλιά να κελαηδούν, τον ήχο του ανέμου, την θάλασσα και αισθάνθηκα αυτή την ηρεμία».

Όπως το νησί ερημώνει. «Δεν έχουμε πλέον παιδιά εδώ και κανείς νέος δεν έρχεται να μείνει μόνιμα. Ήμασταν 52 κάτοικοι και τώρα είμαστε 16», λέει ο πρώην δήμαρχος.

Michael Narten via Getty Images
ASSOCIATED PRESS
ullstein bild via Getty Images

Πηγή: BBC

Δημοφιλή