Το X (πρώην Twitter) κατηγορείται για πληρωμές από «τρομοκράτες»

Μεταξύ άλλων μελών της Χεζμπολάχ και των Χούθι. Η διευθύντρια του TTP είπε στους ΝΥΤ ότι το X έχει «χάσει τον έλεγχο της πλατφόρμας του».
via Associated Press

Το X, πρώην Twitter, του Ιλον Μασκ χορηγούσε συνδρομητικά προνόμια σε αναγνωρισμένες «τρομοκρατικές» οργανώσεις και σε άλλες που απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Το Πρότζεκτ Διαφάνειας Τεχνολογίας (TTP) διαπίστωσε ότι το X είχε χορηγήσει μπλε σημάδια ελέγχου σε λογαριασμούς που συνδέονται με μέλη της Χεζμπολάχ, μεταξύ άλλων.

Για 8 δολάρια (7,44 ευρώ) το μήνα, ένα μπλε τικ στην πλατφόρμα επιτρέπει μεγαλύτερες αναρτήσεις και καλύτερη προώθηση.

Το X αφαίρεσε μερικά τικ μετά την έκθεση, λέγοντας ότι η ασφάλειά του είναι «ισχυρή».

Η απόφαση του κ. Μασκ να χρεώνει τα μπλε τικ ήταν μία από τις πιο αμφιλεγόμενες αλλαγές που έκανε μετά την εξαγορά του Twitter το 2022, με τους επικριτές να λένε ότι η κίνηση αυτή θα επιδείνωνε τα ζητήματα παραπληροφόρησης, ανοίγοντας την πλατφόρμα σε απατεώνες.

Το σήμα ήταν προηγουμένως δωρεάν, με σκοπό να υποδηλώνει ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είχε επαληθεύσει την ταυτότητα πίσω από τον λογαριασμό του χρήστη.

Πολλοί από τους παραλήπτες του ήταν δημοσιογράφοι, καθώς και παγκόσμιοι ηγέτες και διασημότητες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, περιλαμβάνονταν ακόμα και άτομα που αντιμετώπιζαν κυρώσεις στις ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε την εταιρεία σε επικρίσεις ότι έδινε πλατφόρμα σε λάθος άτομα αλλά και σε κατηγορίες ότι παραβίαζε τη νομοθεσία των ΗΠΑ περί κυρώσεων.

Τώρα που το σύστημα λειτουργεί επί χρήμασι, ωστόσο, «το X μπορεί να εγείρει νέα νομικά ζητήματα», δήλωσε το Tech Transparency Project.

Πρόσθεσε ότι το X είχε αφαιρέσει τα τικ από τους λογαριασμούς που είχε εντοπίσει μετά τη δημοσίευση της έκθεσής του.

Το TTP δήλωσε ότι ένας λογαριασμός που διαχειρίζεται η Ansar Allah, γνωστό ως Χούθι, είχε επίσης φαινομενικά πληρώσει για το μπλε σήμα ελέγχου της. Το σήμα ελέγχου έχει πλέον αφαιρεθεί. Ο λογαριασμός έχει πάνω από 23.000 οπαδούς. Στους Χούθι έχουν επιβληθεί κυρώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο διότι επιτίθενται στη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε άτομα, ομάδες και χώρες που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια. Το X του Ιλον Μασκ φαίνεται να πουλάει premium υπηρεσία σε κάποιους εξ′ αυτών», αναφέρει το TTP στην έκθεσή του.

«Ένας λογαριασμός με μπλε σημάδι ελέγχου που φέρει το όνομα και την εικόνα προφίλ του Χασάν Νασράλα, του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, υποδεικνύει επίσης ότι είναι “ID verified”, μια υπηρεσία που προσφέρει το X στους premium συνδρομητές ως τρόπο αποτροπής της πλαστοπροσωπίας. Το X απαιτεί από τους χρήστες να υποβάλουν μια κυβερνητική ταυτότητα και μια selfie για να επαληθευτούν με αυτόν τον τρόπο, αν και δεν είναι σαφές αν ο Νασράλα το έκανε αυτό», προστίθεται.

Με ανάρτηση στο X, η ομάδα της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια έγραψε ότι η διαδικασία εγγραφής «τηρεί τις νομικές υποχρεώσεις» και ελέγχεται ανεξάρτητα από τους παρόχους πληρωμών του X.

«Αρκετοί από τους λογαριασμούς που αναφέρονται στην έκθεση του TTP δεν κατονομάζονται άμεσα σε καταλόγους κυρώσεων, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν ορατά σημάδια ελέγχου λογαριασμού χωρίς να λαμβάνουν υπηρεσίες που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις», έγραψε το X, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα «αναλάβει δράση εάν είναι απαραίτητο» μετά την εξέταση της έκθεσης του TTP.

Το TTP απάντησε στην ανάρτηση λέγοντας ότι, παρόλο που ορισμένοι από τους οργανισμούς δεν κατονομάζονται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ, ανήκουν σε οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η διευθύντρια του TTP, Kέιτι Πολ δήλωσε στους New York Times ότι αυτό αποτελεί ένα σημάδι ότι το X έχει «χάσει τον έλεγχο της πλατφόρμας του».

To TTP εντόπισε και άλλους λογαριασμούς που είχαν φαινομενικά πληρωμένους συνδρομητικούς λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανήκε στο NTV, ένα κρατικά ελεγχόμενο τηλεοπτικό κανάλι στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ κατέστησαν παράνομες τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή