ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/10/2020 17:16 EEST

Τουρισμός και με Glamping

Η Ελλάδα, μέσω του Υπουργείου Τουρισμού, θεσπίζει το νέο Σήμα Glamping.

Υπ. Τουρισμού

Ο τουρισμός δεν έχει στεγανά, δεν περιορίζεται και μεταλλάσσεται. Πλέον, ακόμα και οι λάτρεις του τουρισμού υπαίθρου, μπορούν να έχουν απολαύσεις ακόμα περισσότερες και –μερικές φορές- πιο πολυτελείς, από αυτές που προσφέρει ένα camping, εφάμιλλες ενός ξενοδοχείου.

Γι αυτό και εφευρέθηκε ο όρος Glamping, που ουσιαστικά συνθέτει το glamorous με το camping και που πρακτικά περιγράφει αυτό το νέο είδος τουρισμού, που αναπτύσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο.

Και βέβαια, η Ελλάδα, με την απίστευτη φύση που διαθέτει, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει πρότυπο Glamping.

Υπό αυτή την έννοια, κρίνεται θετικό το γεγονός ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους του νέου τουριστικού θεσμού, νομοθετώντας άμεσα το Glamping.  

Με τον όρο Glamping, νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο, που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής, σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Με τη θέσπιση του Σήματος Glamping, το ελληνικό τουριστικό προϊόν προσαρμόζεται με τον καλύτερο τρόπο στις νέες τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής ζήτησης.  

Με το Nόμο 4688/2020 θεσπίστηκε για πρώτη φορά το Σήμα Glamping, που θα έχει πενταετή διάρκεια και θα χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού, σε τουριστικά καταλύματα (σε επιχειρήσεις ξενοδοχείων ή κάμπινγκ) που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής. Σημειώνεται πως τα καταλύματα αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον τριών αστέρων (3*). 

Με το νέο αυτό νόμο, το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε τροποποίηση της απόφασης του 2015, που καθόριζε «τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων», ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες για την επένδυσή τους.  

Ορισμένα από τα ποιοτικά κριτήρια του Glamping είναι τα εξής:    

α) διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που δύνανται να συναρμολογούνται και να αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες.   

β) εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό.    

γ) χρήση υλικών φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον στο σύνολο της εγκατάστασης.    

δ) προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού – ειδικών μορφών τουρισμού.    

Για πρώτη φορά, λοιπόν, στην Ελλάδα ρυθμίζεται η μορφή του Σήματος Glamping, καθώς και ο τρόπος ελέγχου που θα γίνεται στα συγκεκριμένα καταλύματα, μέχρι την ανάπτυξη από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) του προτύπου λειτουργικών προδιαγραφών Glamping.