ΔΙΕΘΝΕΣ
20/09/2020 12:35 EEST | Updated 20/09/2020 13:41 EEST

Τραμπ: Η αντικαταστάτης της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ θα είναι γυναίκα

Πιθανές επιλογές οι δύο δικαστές από ομοσπονδιακά εφετεία, Έιμι Κόνι Μπάρετ και Μπάρμπαρα Λαγκόα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, ότι θα προτείνει «την επόμενη εβδομάδα» γυναίκα, για την πλήρωση της έδρας του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έμεινε κενή μετά τον θάνατο της δικαστού, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

«Θα έχουμε μια υποψηφιότητα πολύ γρήγορα», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου μιλώντας σε προεκλογική του ομιλία στην πόλη Φάγιετβιλ, στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας.

Την ίδια ώρα από το ακροατήριο ο κόσμος τον προέτρεπε να καλύψει άμεσα την θέση της εκλιπούσας δικαστού, εκμεταλλευόμενος έτσι την σπάνια ευκαιρία να διορίση τρίτο δικαστή κατά την διάρκεια μίας προεδρικής θητείας.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ Τραμπ επαίνεσε δύο γυναίκες δικαστές που υπηρετούν σε ομοσπονδιακά εφετεία ως πιθανές επιλογές.Και οι δύο δικαστές, η Έιμι Κόνι Μπάρετ και η Μπάρμπαρα Λαγκόα αμφότερες συντηρητικές, θα άλλαζαν τις ισορροπίες στο Ανώτατο Δικαστηρίο υπέρ των Ρεπουμπλικανών.

«Θέλουμε να τηρήσουμε τη διαδικασία», πάντως «νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα», πρόσθεσε ο Τραμπ, την ώρα που οι Δημοκρατικοί, η αντιπολίτευση στις ΗΠΑ, του ζητούν να μην ονομάσει νέο μέλος του κορυφαίου οργάνου της αμερικανικής δικαιοσύνης προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. 

« Την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσω την διαδικασία. Θα είναι γυναίκα. Νομίζω πως πρέπει να είναι γυναίκα καθώς προτιμώ τις γυναίκες απο τους άντρες», συμπλήρωσε ο μεγιστάνας των ακινήτων.

«Αν με ρωτούσε κανείς, θα έλεγα πως μια γυναίκα θα ήταν στην καλύτερη θέση» για να καταλάβει την έδρα, συνέχισε, κρίνοντας πως «επιλογή μιας γυναίκας θα ήταν σίγουρα συνετή».

Η δικάστρια Γκίνσμπεργκ, που πέθανε στα 87 της χρόνια εξαιτίας επιπλοκών του καρκίνου στο πάγκρεας από τον οποίο έπασχε, ήταν ανυποχώρητη υπερασπίστρια της φεμινιστικής υπόθεσης η οποία, αφού διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, συνέβαλε καίρια να καταργηθούν πολλές νομικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

 

Πηγή: BBC, ΑΠΕ - ΜΠΕ