Βαρκελώνη: Τέλος στο μποτεγιόν, πρόστιμο έως 600 ευρώ για συμμετοχή σε υπαίθρια πάρτι

Οι δημοτικές αρχές αυξάνουν το ανώτατο όριο κυρώσεων για πρόκληση αναταραχής μετά την εκτόξευση της δημοτικότητα των botellones κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Εκατοντάδες άνθρωποι σε υπαίθριο πάρι στην παραλία της Μπαρσελονέτα.
Εκατοντάδες άνθρωποι σε υπαίθριο πάρι στην παραλία της Μπαρσελονέτα.
Europa Press News via Getty Images

Οι αρχές της Βαρκελώνης βάζουν φρένο στα υπαίθρια πάρτι ποτού, γνωστά ως botellones, επιβάλλοντας στους παραβάτες πρόστιμα έως και 600 ευρώ, σύμφωνα με τον Guardian.

Εως τώρα τα πρόστιμα κυμαίνονταν από 60-100€, τα οποία σε περίπτωση εξόφλησης εντός 30 ημερών, μειώνονταν κατά 75%.

Σύμφωνα με τον Πέδρο Βελάθσκεθ, τον αρχηγό της αστυνομικής δύναμης της πόλης, μεταξύ 2 και 8 Αυγούστου επιβλήθηκαν πρόστιμο σε 747 άτομα επειδή έπιναν αλκοόλ σε δρόμους και πλατείες.

Τα νέα, υψηλότερα πρόστιμα θα επιβάλλονται για πρόκληση διαταραχής ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Ο αστυνομικός που παρεμβαίνει στο εκάστοτε περιστατικό, θα ορίζει ο ίδιος το ύψος της ποινής.

«Τα πρόστιμα των 600 ευρώ είναι για πρόκληση σοβαρής αναστάτωσης στην καθημερινή ζωή των πολιτών», είπε ο Αλμπερτ Μπάτλε, δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για το νόμο και την τάξη, σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι η δημόσια τάξη».

Το μποτεγιόν (σ.σ botellón), όπου δεκάδες, εκατοντάδες και περιστασιακά χιλιάδες νέοι συγκεντρώνονται σε πλατείες, πάρκα ή παραλίες για να πιουν τη νύχτα δεν είναι ασφαλώς νέο φαινόμενο στην Ισπανία.

Ωστόσο, πήρε μεγάλες διαστάσεις στη Βαρκελώνη το περασμένο καλοκαίρι, όταν η απαγόρευση κυκλοφορίας και οι αυστηροί περιορισμοί λόγω Covid σήμαιναν ότι τα μπαρ επιτρεπόταν να ανοίξουν μόνο για λίγες ώρες ή καθόλου.

Πηγή: Guardian