Ιταλικό «όχι» στην άρνηση της Γερμανίας για το ευρωομόλογο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έδωσε προθεσμία δέκα ημερών για να βρεθεί λύση.
ASSOCIATED PRESS

Άνευ ουσιαστικής προόδου ήταν η πολύωρη Σύνοδος Κορυφής, μέσω τηλεδιάσκεψης, των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη- με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να δηλώνει πως απέρριψε τα προσχέδια των προτάσεων που προετοιμάστηκαν στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την κρίση του κορονοϊού, ενώ δεν κάμφθηκαν οι αντιστάσεις των βορειοευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά σε δραστικά μέτρα.

Σε ανακοίνωση που έβγαλε το γραφείο του ενώ η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών ήταν ακόμα σε εξέλιξη, ο Κόντε είπε ότι οι προτάσεις που έγιναν ήταν πολύ άτολμες και ότι δίνει περιθώριο 10 ημερών στην ΕΕ για να καταλήξει σε επαρκείς λύσεις. Ο Κόντε δεν είπε τι θα κάνει η Ιταλία εάν η Ευρώπη δεν καταλήξει σε συμφωνία, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεζ, συμφώνησε με το περιθώριο των 10 ημερών, σύμφωνα με το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού.

Εννιά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, έχουν ζητήσει ευρωομόλογα, αλλά η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία αντιτίθενται. Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και κυρίως η Ιταλία και η Ισπανία επιμένουν σε δραστικά μέτρα, όπως η δημιουργία των εν λόγω «κορονο-ομολόγων»- οι χώρες του βορρά ωστόσο (ειδικά η Γερμανία και η Ολλανδία) δεν θέλουν να υπάρξουν τέτοιες δραστικές λύσεις άμεσα, χωρίς να υπάρχει σαφήνεια για το πόσο θα διαρκέσει η κρίση και ποιες είναι οι οικονομικές της επιπτώσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τις εκκλήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού νότου υποστήριξε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ- ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η αντίσταση της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν κάμφθηκε. Παρόλα αυτά, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, φάνηκε να συμφωνεί όταν η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως η ένωση είναι αντιμέτωπη με μια κρίση επικών διαστάσεων.

Στο κοινό ανακοινωθέν των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται πως «η πανδημία του νέου κορονοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο».

Η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υπογραμμίζεται.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».

Σε ομιλία του στη Γερουσία της Ιταλίας εν όψει της συνόδου, ο Κόντε ζήτησε ευρωπαϊκά ομόλογα ανάκαμψης (ευρω-ομόλογα ή «κορονο-ομόλογα»), με σκοπό τη χρηματοδότηση μιας «θαρραλέας οικονομικής αντίδρασης στο ξέσπασμα του ιού, που έχει εξαπλωθεί ανά τον κόσμο...Η Ευρώπη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το σοκ μόνο με ασυνήθιστα και εξαιρετικά μέτρα» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε βουλευτές, προσθέτοντας ότι όλη η Ευρώπη θα πληγεί από μια βαθιά ύφεση.

Η Ιταλία, ως γνωστόν, έχει τους περισσότερους νεκρούς από τον κορονοϊό από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο: Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, έχουν ξεπεράσει τους 8.200, μέσα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μήνα.

Γενναία μέτρα ζήτησε ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο επιστολής για την έκδοση ευρωομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη επισημαίνοντας ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στάσης της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, και ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.

Σημειώνεται πως, σε μια αναφορά για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ το ανακοινωθέν τονίζει: «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, καθώς και στην Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη – μέλη που έχουν επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων στις προσπάθειές τους να διαχειριστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Μακρόν: Η πανδημία μπορεί να καταστρέψει τους κεντρικούς πυλώνες της ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι η πανδημία μπορεί να καταστρέψει τους κεντρικούς πυλώνες της Ένωσης, όπως την ζώνη της Σένγκεν, αν το μπλοκ αποτύχει να δείξει αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» είπε στους 26 άλλους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη της σημερινής συνόδου κορυφής, σύμφωνα με έναν Γάλλο διπλωμάτη.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ο θάνατος της Σένγκεν», είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

(με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ)