22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
13/04/2020 11:49 EEST

Βιετνάμ: ΑΤΜ με ρύζι για φτωχούς και άνεργους, εν μέσω πανδημίας

Το δημιούργησε επιχειρηματίας.

Yen Duong / Reuters

Βιετναμέζος επιχειρηματίας στη Χο Τσι Μινχ δημιούργησε ένα μηχάνημα αυτόματης διανομής που προσφέρει δωρεάν ρύζι σε ανέργους μετά την καθολική καραντίνα που έχει επιβληθεί στη χώρα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Στο Βιετνάμ έχουν αναφερθεί 262 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 και κανένας θάνατος ως τώρα, όμως εξαιτίας του δεκαπενθήμερου προγράμματος κοινωνικής απόστασης που άρχισε στις 31 Μαρτίου πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί προσωρινά άνεργοι.

Ο σύζυγος της Νγκουγιέν Τι Λι είναι μεταξύ αυτών. «Το ΑΤΜ ρυζιού βοηθά πολύ. Με αυτό το σακουλάκι ρύζι έχουμε αρκετό φαγητό για μία ημέρα», δήλωσε η 34χρονη μητέρα τριών παιδιών. «Τώρα χρειαζόμαστε μόνο άλλα τρόφιμα. Οι γείτονές μας καμιά φορά μας έδιναν αποφάγια ή τρώμε έτοιμα νουντλς».

Το μηχάνημα δίνει 1,5 κιλό ρύζι από ένα μικρό σιλό σε εργαζομένους εν αναμονή, πολλοί από τους οποίους είναι πλανόδιοι πωλητές ή άτομα που βγάζουν χρήματα κάνοντας δουλειές όπως πωλητές λαχείων ή οικιακοί βοηθοί.

 

Yen Duong / Reuters

 

Ο Χοάνγκ Τουάν Ανχ, ο επιχειρηματίας που σκέφτηκε την ιδέα του ΑΤΜ ρυζιού, έχει στήσει και αντίστοιχα σημεία διανομής και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Βιετνάμ, όπως το Ανόι, η Χούε και η Ντανάνγκ, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος ο Ανχ δήλωσε ότι επιθυμεί οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και πόρους παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

«Ονόμασα το μηχάνημα αυτό ΑΤΜ ρυζιού διότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ανάληψη ρυζιού από αυτό, να νιώσουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν καλοί άνθρωποι εκεί έξω που θέλουν να τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία», εξήγησε.

Αν και πολλοί στην κομμουνιστική χώρα μπορούν να βασίζονται σε ένα «πλέγμα» κοινωνικής προστασίας, και η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα πακέτο στήριξης που προορίζεται να υποστηρίξει τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας, κάποιοι που ζουν στο περιθώριο δεν έχουν λάβει επαρκή στήριξη.

«Διάβασα για αυτό το ΑΤΜ ρυζιού στο Ίντερνετ. Ήρθα να το δω, και δεν πίστευα ότι ήταν αληθινό. Ελπίζω στα αλήθεια οι σπόνσορες να συνεχίσουν να το κάνουν ως το τέλος της πανδημίας» είπε η Λι, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικογένειάς της τώρα είναι να πληρώσει το νοίκι.

(με πληροφορίες από Reuters)