Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε η δημοτική κοινότητα Βουτών για έναν μήνα, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από σχετικό αίτημα της Δημοτικής αρχής Ηρακλείου.
Η απόφαση ελήφθη για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων κατολισθητικών φαινομένων τα οποία εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στις παραπάνω περιοχές, σύμφωνα με το ανωτέρω 8 σχετικό.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης και για έναν μήνα, ήτοι έως και 28 Μαΐου 2025. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Εννέα κτίρια βγήκαν «κίτρινα»
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το cretalive, ενώ τουλάχιστον εννέα είναι τα κτίρια που κρίνονται επικίνδυνα με αφορμή τις ρηγματώσεις που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή, όπως έδειξε ο μέχρι τώρα έλεγχος από το κλιμάκιο του ΤΑΕΦΚ.
Μέσα στις επόμενες ώρες, όπως επεσήμανε νωρίτερα ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, θα έχουν ολοκληρωθεί οι μετρήσεις των συνεργατών του και θα έχουν διαπιστωθεί τα ακριβή αίτια του φαινομένου που έχει αναστατώσει τους κατοίκους του οικισμού κι έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των αρχών.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου επεσήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ρηγματώσεις σχετίζονται με εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων.
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, «είναι κυρίαρχο να δούμε τι θα κάνουμε από δω και στο εξής. Πιστεύω ότι σε τρεις με τέσσερις ώρες θα έχουμε τα δεδομένα των αποτυπώσεων που κάνουν τα επιστημονικά συνεργεία στην περιοχή έτσι ώστε να δούμε που οφείλεται το φαινόμενο. Εάν δηλαδή οφείλεται σε μία μεγάλη κατολίσθηση ή σε κάποια τεκτονική διάρρηξη, κάποια τεκτονική γραμμή, κάποια ρευστοποίηση κλπ».
Τόνισε ότι στην περιοχή θα συνεχιστεί η παρακολούθηση και πως ιδιαίτερη σημασία έχει η παρατήρηση και των επόμενων μετρήσεων προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές παραμορφώσεις, μετά την καταγραφή από τα drones και τα συστήματα υψηλής ευκρίνειας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου έκανε λόγο για ένα φαινόμενο με τοπικά χαρακτηριστικά. «Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επιθεώρηση από το κλιμάκειο των μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, αυτή η επιθεώρηση περιέλαβε το νηπιαγωγείο που δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα, την εκκλησία που δεν φαίνεται να έχει ζήτημα. Η παιδική χαρά κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο να παραμείνει κλειστή» τόνισε ο κ. Καλοκαιρινός.
Τι αναφέρουν οι κάτοικοι
«Το θέμα είναι ότι πρέπει να μας πουν τι έχει γίνει. Πώς έχει γίνει αυτό το φαινόμενο και τι πρέπει να κάνουμε», αναφέρουν οι κάτοικοι του χωριού, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανησυχία τους.
«Το 1956 που έγινε ένας μεγάλος σεισμός, σκοτώθηκαν 42 κάτοικοι του χωριού και πήγαιναν και μένανε στις σπηλιές επειδή ερχόταν χειμώνας. Εν τω μεταξύ, εγώ πιστεύω, δεν είμαι ούτε γεωλόγος, ούτε σεισμολόγος, αλλά επειδή έχω ασχοληθεί μετά τον σεισμό του 99, εγώ πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι που είχε γίνει πριν 3 χρόνια γιατί είμαστε 45 χιλιόμετρα και τα ρήγματα μεταξύ τους μετακινούνται και οι σεισμοί που γίνονται στη Σαντορίνη που είναι 4 ώρες με το καραβάκι, είναι τα υπόγεια ρήγματα που υπάρχουν», τονίζει κάτοικος του χωριού.
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Καλοκαιρινός, δήμαρχος Ηρακλείου, τόνισε ότι πρόκειται για «φαινόμενο με τοπικά χαρακτηριστικά», διαβεβαιώνοντας τον κόσμο ότι «υπάρχει ανησυχία, αλλά όχι πανικός».