ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/08/2020 09:53 EEST | Updated 09/08/2020 09:55 EEST

Βολές κατά του Υπουργείου Τουρισμού για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Εντάχθηκαν στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», εις βάρος των μικρών τουριστικών καταλυμάτων.

ARIS MESSINIS via Getty Images
(Photo by ARIS MESSINIS/AFP via Getty Images)

Όλα μαζί στο ίδιο καλάθι. Το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο έχει κοστολογηθεί στα 100 εκατ. ευρώ και γνωρίζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες, έχει συμπεριλάβει στα προς διάθεση καταλύματα, εκτός των ξενοδοχείων και των μικρών τουριστικών καταλυμάτων και τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούν τις ίδες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας που πληρούν τα λοιπά καταλύματα.

10+1 απαντήσεις για το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους

Βέβαια, από το Υπουργείο Τουρισμού έγινε διορθωτική κίνηση, ωστόσο το θέμα παραμένει ότι το κράτος δεν διαχωρίζει τους επαγγελματίες από τους μη.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΚΕ, «οι επιχειρήσεις του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής τους και φέρνοντάς τες πλέον αντιμέτωπες με έναν πραγματικό όλεθρο.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» ήταν η μόνη ελπίδα για πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να καλύψουν ένα μικρό μέρος των χαμένων διαμονών και πληροτήτων τους τη φετινή πιο δύσκολη τουριστική σεζόν των πολλών τελευταίων χρόνων.

Δυστυχώς, τα εμπλεκόμενα υπουργεία έκριναν σωστό την «πίττα» των διαμονών του προγράμματος να τη μοιράσουν και στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία λειτουργούν χωρίς να είναι απαραίτητο να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και, φυσικά, χωρίς να έχουν τα οικονομικά βάρη τα οποία επωμίζονται τα νομίμως λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα. Ειδικά για τα δεύτερα, εφέτος είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, όπως ΔΕΚΟ, προκαταβολή φόρου εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές, τέλη επιτηδεύματος, φόρος διαμονής, καταβολή Φ.Π.Α., έξοδα λογιστή, κ.ά.

Μάλιστα, τη φετινή σεζόν για να λειτουργήσουν επιβαρύνθηκαν με ένα επιπλέον σημαντικό κόστος προκειμένου να συμμορφωθούν με τα αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής έναντι του κορωνοϊού. Το πιο σημαντικό δε, είναι ότι επιτρέπεται η λειτουργία των ακινήτων αυτών, τα οποία αποτελούν συμπληρωματική «πηγή» εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες τους, τη στιγμή που τα έσοδα των επαγγελματιών του κλάδου είναι μηδαμινά, αποτρέποντάς τους από το να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδά τους.

Αντί να υποχρεώνονται όλοι όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή να κάνουν έναρξη στην εφορία και να εκδίδουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, η πολιτεία συνεχίζει, ακόμη και τη δύσκολη αυτή εποχή της πανδημίας να εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να δημιουργεί μια τεράστια ανισορροπία στην εγχώρια αγορά της φιλοξενίας/διαμονής.»