Βραζιλία και Αργεντινή ετοιμάζουν κοινό νόμισμα

Το “sur” (νότος) όπως προτείνει η Βραζιλία στοχεύει να τονώσει το περιφερειακό εμπόριο και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ.
via Associated Press

Στην υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος ώστε να ενισχυθούν οι οικονομίες τους στοχεύουν οι πρόεδροι της Βραζιλίας και της Αργεντινής Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Αλμπέρτο Φερνάντες..

Όπως αναφέρει το Reuters, οι δύο πρόεδροι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να ξεπεράσουν τα εμπόδια στις ανταλλαγές των δύο χωρών, να απλοποιήσουν και να εκσυγχρονίσουν τους κανόνες και να ενθαρρύνουν τη χρήση κοινού νομίσματος.

Σε άρθρο που υπογράφουν και οι δύο στην ιστοσελίδα Perfil της Αργεντινής αναφέρουν ότι «αποφασίσαμε να προωθήσουμε τις συζητήσεις για ένα κοινό νόμισμα της Νότιας Αμερικής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για χρηματοοικονομικές όσο και για εμπορικές ροές, μειώνοντας το κόστος και την εξωτερική μας ευπάθεια».

Η ιδέα ενός κοινού νομίσματος τέθηκε αρχικά το 2019, αλλά εμποδίστηκε από την αντίρρηση της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας εκείνη την εποχή.

Το θέμα επανάφερε πέρυσι ο Φερνάντο Χαντάτ, νυν υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας και υιοθετήθηκε από τον πρόεδρο Λούλα στην προεκλογική του εκστρατεία.

Το σχέδιο, που πρόκειται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής στο Μπουένος Άιρες αυτή την εβδομάδα, θα επικεντρωθεί στο πώς θα εισαχθεί στις αγορές των δύο χωρών το νέο νόμισμα που προτείνει η Βραζιλία με την ονομασία “sur” (νότος) ώστε να τονώσει το περιφερειακό εμπόριο αλλά και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ.

Περισσότερες επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα οπότε και ξεκινά η πρώτη επίσκεψη του Λούλα στην Αργεντινή, τηρώντας την παράδοση που θέλει το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό να είναι στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βραζιλίας.

Οι δύο γειτονικές χώρες είχαν πολύ δύσκολες διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρου με το ταξίδι του Λούλα να αποσκοπεί στην αρχή μιας νέα εποχής.

Επίσης, σηματοδοτεί την επιστροφή της Βραζιλίας στην Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), την οποία η Βραζιλία έφυγε το 2019 κατόπιν εντολής του Μπολσονάρο, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην περιφερειακή ομάδα λόγω της παρουσίας της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης την ενίσχυση την εμπορικής ένωση Mercosur, στην οποία ανήκουν οι Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη, μετά και την επιστροφή της Βραζιλίας η οποία είχε απομακρυνθεί επί εποχής Μπολσονάρο.

Πληροφορίες από Reuters, FT, Times

Δημοφιλή