Βρετανία: Εσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των ημερήσιων 100.000 κρουσμάτων

Εχει τον υψηλότερο αριθμό νεκρών στην Ευρώπη από τον κορονοϊό και ακολουθείται από την Ιταλία. Nέα μέτρα στο Βέλγιο.
Peter Nicholls via Reuters

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Τετάρτη 106.122 νέα κρούσματα Covid-19 την Τετάρτη, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από την αρχή της πανδημίας. Είναι η πρώτη φορά που τα κρούσματα ξεπέρασαν στη χώρα τις 100.000 σε ένα 24ωρο.

Στην χώρα, μια από τι πλέον πληγείσες από τον κορονοϊό στον κόσμο, έχουν καταγραφεί 147.573 θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, καταγράφηκαν 140 θάνατοι έναντι των 172 την προηγούμενη ημέρα.

Στο μεταξύ την Τετάρτη, η Ιταλία κατέγραψε 36.293 νέα κρούσματα, έναντι 30.798 την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Επίσης αναφέρθηκαν άλλοι 146 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 136.077. Είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός θανάτων στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία και ο ένατος στον κόσμο.

Ο αριθμός των ασθενών στο νοσοκομείο με Covid –χωρίς αυτούς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ– διαμορφώθηκε σε 8.544 την Τετάρτη, από 8.381 την προηγούμενη ημέρα. Ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στους 1.010.

Σύμφωνα με την Ιταλική Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων, την τελευταία εβδομάδα τα παιδιά με κορονοϊό τα οποία την τελευταία εβδομάδα εισήχθησαν στο νοσοκομείο, αυξήθηκαν κατά 96%. Τα μισά, έχουν ανεμβολίαστους γονείς.

Παράλληλα, οι εισαγωγές ανεμβολίαστων ασθενών αυξήθηκαν κατά 16,7%, ενώ των εμβολιασμένων που ασθένησαν με Covid-19 σημείωσαν μείωση 2%. Συνολικά, οι εισαγωγές των ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, αυξήθηκαν κατά 7%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αύριο, παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξετάσει -και πιθανότατα να εγκρίνει- νέα μέτρα κατά της πανδημίας. Τα πιο πιθανά, θεωρούνται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ανοικτούς χώρους, η επιβολή διαγνωστικών τεστ και στους εμβολιασμένους, ενόψει και τις Πρωτοχρονιάς, και η μείωση της διάρκειας του πράσινου πάσου εμβολιασμένου, από εννέα σε έξι μήνες.

Ο Ιταλός υπουργός παιδείας, Πατρίτσιο Μπιάνκι, πάντως, απάντησε στους επιστήμονες που ζήτησαν την παράταση των σχολικών διακοπών των γιορτών, ότι η κυβέρνηση Ντράγκι δεν έχει τέτοια πρόθεση.

Βέλγιο: Κλείνουν κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες συναυλιών

Οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών είναι μεταξύ των χώρων πολιτισμού το κλείσιμο των οποίων αποφάσισε πριν από λίγο η Επιτροπή Διαβούλευσης στο Βέλγιο στο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον» του κορονοϊού.

Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από αυτή την Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου. Ωστόσο στο συγκεκριμένο μέτρο δεν συμπεριλαμβάνονται τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι αθλητικοί χώροι. Επίσης, οι αγορές στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται ανά δύο άτομα (τα παιδιά δεν συμπεριλαμβάνονται), ενώ αποφασίστηκε η απαγόρευση της παρουσίας φιλάθλων στα στάδια από τη Δευτέρα. Καμία αλλαγή δε θα υπάρξει στο ωράριο της εστίασης, η οποία θα εξακολουθήσει να κλείνει στις 23.00.

Iσπανία: Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους γίνεται ξανά υποχρεωτική

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε την Τετάρτη να καταστήσει εκ νέου υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων COVID-19 αυξάνεται, πλησιάζοντας μάλιστα τις 50.000 μέσα σε 24 ώρες, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ.

″Η χρήση μάσκας ξαναγίνεται υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το μέγαρο Μονκλόα, έδρα της ισπανικής κυβέρνησης.

Στο κείμενο δεν διευκρινίζεται πότε θα υλοποιηθεί το μέτρο, όμως έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται αύριο Πέμπτη, για να εγκρίνει αυτό το διάταγμα, προκειμένου η χρήση μάσκας σε υπαίθριους χώρους να ισχύσει τα Χριστούγεννα όπου γίνονται πάντα σε σημαντικές συγκεντρώσεις.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η διαδικτυακή έκτακτη σύνοδος ανάμεσα στον πρωθυπουργό Πάμπλο Σάντσεθ και τους προέδρους των αυτόνομων περιφερειών της χώρας όπου συζητούνται μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα.

Η Ισπανία, από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στον εμβολιασμό, κατέγραψε χθες, Τρίτη, 49.823 νέες μολύνσεις COVID-19 μέσα σε 24 ώρες και η, πιο μεταδοτική, παραλλαγή Όμικρον αποτελεί πλέον το 50% των νέων μολύνσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: Guardian , ΑΠΕ-ΜΠΕ