Βρετανία: Προελαύνει ο Τζόνσον, αποκλείστηκε ο Ραμπ από τη μάχη για την ηγεσία των Τόρις

Η κούρσα για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι συνεχίζεται με πέντε υποψήφιους.
Chris J Ratcliffe via Getty Images

Εκτός της κούρσας για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος έμεινε ο πρώην υπουργός για το Brexit, Ντομινίκ Ραμπ, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το όριο των 33 ψήφων και έλαβε τελικά 30, στη δεύτερη κατά σειρά ψηφοφορία των Τόρις βουλευτών, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, έλαβε 126 ψήφους, επιβεβαιώνοντας εκ νέου το σαφές προβάδισμα του για τη διαδοχή της απερχόμενης Πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, το οποίο είχε φανεί ήδη από την πρώτη ψηφοφορία την περασμένη Πέμπτη. Μάλιστα, στη δεύτερη κάλπη κατάφερε να αποσπάσει 12 περισσότερες ψήφους.

Ακολούθησαν ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, με 46 ψήφους (3 περισσότερους), ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, με 41 (τέσσερις περισσότερους), ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Ρόρι Στιούαρτ, με 37 (18 περισσότερους), και τελευταίος ο υπουργός Εσωτερικών, Σάζιντ Τζάβιντ με 33 ψήφους (10 περισσότερους).

Οπως και την πρώτη φορά, όλοι οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος συμμετείχαν κανονικά στη διαδικασία, χωρίς να υπάρξουν άκυρα ψηφοδέλτια

Η μάχη για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι θα συνεχιστεί, λοιπόν, με πέντε υποψήφιους. Ο Μπόρις Τζόνσον φαντάζει ως το απόλυτο φαβορί, μετά τις δύο άνετες επικρατήσεις του - με ισχυρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του - σε ισάριθμες αναμετρήσεις.

Περί τα τέλη Ιουνίου θα προκύψει το τελικό ζευγάρι για το οποίο θα ψηφίσουν οι βουλευτές, αλλά και τα μέλη του κόμματος. Ο νέος πρωθυπουργός - για την ιστορία - θα είναι ο 14ος στη μακρά βασιλεία της Ελισάβετ Β’.

Δημοφιλή