Βρετανία: Στους 12 οι νεκροί από την παραλλαγή Ομικρον, πάνω από 100 νοσηλεύονται

Στο τραπέζι νέοι σκληροί Χριστουγεννιάτικοι περιορισμοί.
via Associated Press

Δώδεκα άνθρωποι στη Βρετανία έχουν πεθάνει από την παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος δεν απέκλεισε την αυστηροποίηση των μέτρων κατά της Covid-19 ενόψει των Χριστουγέννων.

Η Βρετανία έχει καταγράψει επίπεδα ρεκόρ κρουσμάτων, με αξιωματούχους και υπουργούς να προειδοποιούν ότι οι πλήρεις επιπτώσεις του τελευταίου χρονικά επιδημιολογικού κύματος δεν έχουν ακόμη φανεί.

Η Ομικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ, έχει εξαπλωθεί ραγδαία σε όλον τον κόσμο και μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί σε τουλάχιστον 89 χώρες. Είναι γνωστό ότι είναι πολύ μεταδοτική αλλά η σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί παραμένει ασαφής.

Εκτός από τους 12 θανάτους, ο Ράαμπ είπε ότι 104 άτομα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο με Ομικρον. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι νοσηλείες θα μπορούσαν να φτάσουν σε νέα ρεκόρ.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα, ο Ράαμπ δήλωσε στο ραδιόφωνο των Times: «Δεν μπορώ να δώσω σίγουρες και γρήγορες εγγυήσεις. Για την αξιολόγηση της κατάστασης βασιζόμαστε πολύ στα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν και θα χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για να αξιολογήσουμε αυτό το κρίσιμο ζήτημα της σοβαρότητας της Ομικρον».

Οποιαδήποτε απόφαση περιορισμού του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στη Βρετανία θα είχε υψηλό πολιτικό κόστος για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, το κύρος και η αξιοπιστία του οποίου έχουν κλονιστεί από ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτός και το επιτελείο του παραβίασαν τους κανόνες καραντίνας πέρυσι.

Ο Τζόνσον υπέστη επίσης μια τεράστια «εξέγερση» εναντίον του στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, καθώς βουλευτές από το δικό του κόμμα αντέδρασαν έντονα στην αυστηροποίηση των κανόνων για τον κορονοϊό.

Για να περάσει τους νέους κανόνες, οι οποίοι περιελάμβαναν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, ο Τζόνσον χρειάστηκε την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.