Βρετανία: Τεράστιο προβάδισμα 33 μονάδων των Εργατικών έναντι των κυβερνώντων Τόρις

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov το εργατικό κόμμα στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 54% έναντι μόλις 21% των Συντηρητικών.
Labour Party leader Keir Starmer congratulates deputy leader Angela Rayner after her speech during the Labour Party conference.
Labour Party leader Keir Starmer congratulates deputy leader Angela Rayner after her speech during the Labour Party conference.
Stefan Rousseau via PA Wire/PA Images

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας προηγείται με το εκπληκτικό προβάδισμα 33 μονάδων έναντι των Τόρις, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, στην πρόθεση ψήφου, το 54% των ερωτηθέντων επέλεξε το Εργατικό Κόμμα έναντι μόλις 21% που στηρίζει τους Συντηρητικούς. Η έρευνα διεξήχθη το προηγούμενο διήμερο με τη συμμετοχή 1.712 ενηλίκων.

Οι Times, που μίσθωσαν τη δημοσκόπηση, ανέφεραν ότι πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο προβάδισμα σε δημοσκόπηση που απολαμβάνει οποιοδήποτε κόμμα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το άνοιγμα της ψαλίδας οφείλεται κυρίως στον απόηχο της αναταραχής που προκάλεσαν στις χρηματαγορές οι σχεδιαζόμενες φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης αλλά και της συνέλευεσης των Εργατικών στο Λίβερπουλ που στέφθηκε με επιτυχία.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι η διαφορά μεταξύ των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών στην τρίτη θέση (7%) και των Τόρις είναι μικρότερη από ό,τι μεταξύ των Εργατικών και των Συντηρητικών.

Νωρίτερα σήμερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας υπεραμύνθηκε του αμφιλεγόμενου σχεδίου της για την ανάπτυξη της οικονομίας, αφότου οι τεράστιες περικοπές στη φορολογία που εξήγγειλε η κυβέρνηση προκάλεσαν τριγμούς στις χρηματαγορές και έπληξαν τη στερλίνα και τα κρατικά ομόλογα.

Η Τρας και ο υπουργός οικονομικών, Κουάσι Κουάρτεγκ, επιμείνουν ότι το πακέτο φορολογικών περικοπών των 45 δισεκατομμυρίων λιρών είναι το «σωστό σχέδιο» για να κινηθεί η οικονομία παρά το χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους φόβους για εκτόξευση στεγαστικών λογαριασμών.

Στα πρώτα δημόσια σχόλιά τους από τότε που η λίρα έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ τη Δευτέρα, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε η καγκελάριος σχολίασαν ευθέως την αναταραχή που δημιουργήθηκε από τον μίνι προϋπολογισμό του.

Σε προηγούμενη δημοσκόπηση του YouGov, αυτήν την εβδομάδα, το 45% υποστήριξε τους Εργατικούς έναντι 28% που τάχθηκε υπέρ των Συντηρητικών.

Άλλες τρεις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, έδειξαν επίσης ευρύ προβάδισμα των Εργατικών: +21% (Survation), +19% (Deltapoll) και +17% (Redfield & Wilton Strategies).

Η Λιζ Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας στις 6 Σεπτεμβρίου αφού εξασφάλισε την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν, εκτός απροόπτου, το 2024.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ δήλωσε προ ημερών στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ύστερα από τέσσερις διαδοχικές εκλογικές ήττες.

Δημοφιλή