ΔΙΕΘΝΕΣ
26/04/2019 15:23 EEST | Updated 26/04/2019 15:24 EEST

Βρέθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο άκοπο διαμάντι στην ιστορία, αλλά δεν είναι και τόσο φοβερό

Είναι πολλά τα καράτια.

Reuters

Το δεύτερο μεγαλύτερο άκοπο διαμάντι στην ιστορία, που έχει μέγεθος μπάλας του τένις, εξορύχτηκε σε ορυχείο στη Μποτσουάνα της νότιας Αφρικής, αλλά δεν πρόκειται να σπάσει ρεκόρ κερδών από αυτό.  Δεν θα αποδώσει εξαιρετικά πολύτιμα μικρότερα διαμάντια, όπως με προηγούμενα ευρήματα.

Το διαμάντι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο άκοπο στην ιστορία μετά το περίφημο Κάλιναν, γνωστό και με το όνομα «the Great Star of Africa» (Το μεγάλο αστέρι της Αφρικής), που είχε αρχικό βάρος 3.106,75 καράτια (621,35 γραμμάρια), βρέθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1905 στην Πρετόρια από τον Φρέντερικ Γουέλς, διευθυντή της επιχείρησης Premier Diamond Mining Company. Πήρε το όνομά του προς τιμήν του σερ Τόμας Κάλιναν, ιδιοκτήτη του ορυχείου διαμαντιών.

Reuters

Το πρόσφατο εύρημα ανακάλυψε η καναδική εταιρεία Lucara Diamond Corp και είναι 1.715 καράτια (350 γραμμάρια), τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη ενός άλλου μεγάλου διαμαντιού που έφερε κέρδη στην έταιρεία 53 εκατ. δολάρια. Μετά την ανακάλυψη του τελευταίου διαμαντιού οι μετοχές της Lucara εκτοξεύτηκαν κατά 11,4% σε υψηλό διμήνου, προτού κλείσουν στο +6,3%.

Η Lucara λέει ότι εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες ανακάλυψε στο «Karowe» 12 διαμάντια άνω των 300 καρατίων.

Σύμφωνα με το Bloοmberg, δύο από τα κατεργασμένα διαμάντια που κόπηκαν από το «Κάλιναν» ανήκουν στη συλλογή του Βρετανικού Στέμματος και εκτίθενται στον Πύργο του Λονδίνου, όπου βρίσκεται η συλλογή των κοσμημάτων του βασιλικού θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου.