Γαριδοτραχανάδα, να γλύφεις και τα δάχτυλά σου

Ο παραδοσιακός ξινός τραχανάς δεν είναι μόνο για σούπα.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
.
.

Τραχανάς με γαρίδες, πολύ γρήγορο πιάτο και νοστιμότατο! Εξαιρετικός συνδυασμός μαγειρεμένος με 4 απλά υλικά με αρμονία γεύσης που δεν φαντάζεσαι.

Η γλύκα του κρεμμυδιού ταιριάζει πολύ με τον ξινό τραχανά, η οξύτητα από την ντομάτα φέρνει την ισορροπία, το φινόκιο δημιουργεί τη γέφυρα που ενώνονται ο τραχανάς και οι γαρίδες ενώ η πιπεριά Φλωρίνης πάει τη γεύση σε άλλο επίπεδο.

.
.

Σκεφτόμουν ποιος θα μπορούσε να ήταν ο πιο κατάλληλος τίτλος για να ανεβάσω αυτό το άρθρο στο blog. Εντωμεταξύ είχα ήδη ανεβάσει το βίντεο της συνταγής στο magiacookTv στο Youtube.

Η απάντηση ήρθε σε ένα από τα πρώτα σχόλια που έλαβα κάτω από το βίντεο. Έλεγε: “Πιασε μια γαριδοτραχαναδα”. Ο “sgtm” - Απόστολος, φίλος του καναλιού, Ηπειρώτης, με καταγωγή από Φιλιάτες Θεσπρωτίας και ερωτικός μετανάστης στην Σάμο, είναι ο νονός.

Σας παρουσιάζω λοιπόν την “Γαριδοτραχανάδα” μου

.
.

Υλικά για 2 μερίδες

6 τεμ. γαρίδες No3

6 κ.σ. ξινό τραχανά

3 κ.σ. κρεμμύδι

1μιση κ.σ. φινόκιο

1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης

1 μικρή ντομάτα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Πάπρικα

700 ml νερό

Aλάτι

Βήμα 1ο: Προετοιμασία των υλικών.

α) Γαρίδες. Αφαιρούμε από τις γαρίδες τα μουστάκια, το αντεράκι και τα εσωτερικά όργανα. (δείτε πως στο βίντεο της συνταγής)

β) Λαχανικά. Τρίβουμε στον τρίφτη την ντομάτα, την πιπεριά, το κρεμμύδι και το φινόκιο

Βήμα 2ο: Μαγείρεμα

Ρίχνουμε, σε σκεύος με φαρδύ πάτο, το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο, την πιπεριά και την πάπρικα μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να πάρουν όλα μαζί μία βράση. Προσθέτουμε το νερό (ζεστό κατά προτίμηση για να μη σταματήσει ο βρασμός). Αλατίζουμε και αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράζει για 5΄.

Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε 5΄, μέχρι να γίνει ο τραχανάς σε σημείο που να “κρατάει” λίγο.

Προσθέτουμε τις γαρίδες. Όταν αυτές γίνουν πορτοκαλί από τη κάτω μεριά (περίπου σε 1΄) τις γυρνάμε ώστε να γίνουν και από την άλλη μεριά. Οι γαρίδες βράζουν πάρα πολύ γρήγορα. Χρειάζονται μόλις 2΄ μαγείρεμα, ανάλογα βεβαίως με το μέγεθός τους.

Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνεται πλήρως ο βρασμός το φαγητού μας. Θα πρέπει να έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά και ο τραχανάς να έχει βράσει καλά.

Σβήνουμε την εστία, προσθέτουμε ψιλοκομμένα φυλλαράκια φινόκιου (ή άνηθο). Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 2΄ πριν σερβίρουμε. Τρώγεται ζεστό.

Ολοκληρώστε το πιάτο με φρεσκοτριμμένα πολύχρωμα πιπέρια και καλή σας όρεξη.

.
.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον ξινό τραχανά, με νηστίσιμο τραχανά λαχανικών εάν θέλουμε να φτιάξουμε γαριδοτραχανάδα σε περίοδο νηστείας.

  • Αν πάρω κατεψυγμένες γαρίδες, ποιες να προτιμήσω; Σας συστήνω τις «άγριες» γαρίδες με απευθείας κατάψυξη πάνω στο πλοίο. Προτιμώ τις γαρίδες Ατλαντικού No3 και συγκεκριμένα από την περιοχή Σενεγάλης για τη γεμάτη γεύση τους.

  • Αν πάρω φρέσκες τι να προσέξω? Καταρχάς να μην είναι μαύρα τα πόδια και το κεφάλι της. Επίσης, προσοχή στην πώληση αποψυγμένης γαρίδας ως φρέσκιας. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να πουλιέται γαρίδα αποψυγμένη, αλλά αυτό πρέπει να αναγράφεται σαφώς.

  • Αν θέλετε μπορείτε να μην καθαρίσετε το αντεράκι και τα εσωτερικά όργανα της γαρίδας. Είναι καθαρά θέμα γευστικής επιλογής. Το αντεράκι βγαίνει με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

  • Ο εγκέφαλος, το στομάχι, η καρδιά, το “συκώτι” (ηπατοπάγκρεας) και οι γονάδες (αναπαραγωγικοί αδένες) βρίσκονται στο κεφάλι της γαρίδας, στο σημείο που ονομάζεται κεφαλοθώρακας. Αφαιρούνται πανεύκολα κάτω από τρεχούμενο νερό.

Η συνταγή σε βίντεο βήμα-βήμα :

Αναδημοσίευση από magiacook.gr