ΔΙΕΘΝΕΣ
19/12/2019 07:51 EET

Γεννήσεις με καισαρική: Πού καταγράφονται οι περισσότερες στην Ευρώπη

Περίπου 1,4 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν με την εν λόγω μέθοδο το 2017 στην ήπειρο.

blueshot via Getty Images

Οι γέννες με καισαρική τομή είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην Ευρώπη. Σε κάποιες χώρες μάλιστα τα ποσοστά είναι ανεξήγητα υψηλά, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Eurostat για το 2017. Σύμφωνα με αυτά, την χρονιά αυτή στην Ευρώπη καταγράφηκαν 1,4 εκατομμύρια καισαρικές. Σε κάποια κράτη μάλιστα, ο αριθμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Πρόκειται κυρίως για την Κύπρο και την Τουρκία.

Eurostat

 

Πρώτη η Κύπρος, η Τουρκία και η Ρουμανία

Μία είναι η ευρωπαϊκή χώρα στην οποία οι περισσότερες γεννήσεις έγιναν με καισαρική τομή παρά με φυσιολογικό τοκετό και αυτή είναι η Κύπρος. Το 54,8% των παιδιών που γεννήθηκαν εκεί είναι μέσω καισαρικής.

Στα δύο φτωχότερα κράτη της Ευρώπης, την Ρουμανία και την Βουλγαρία, το ποσοστό ανήλθε στο 44,1% και 43,1% αντίστοιχα.

Στην Πολωνία και την Ουγγαρία, καταγράφονται επίσης υψηλά ποσοστά. Στην πρώτη χώρα, το 39,3% των μωρών γεννήθηκαν μέσω καισαρικής ενώ στην Ουγγαρία το ίδιο ποσοστό άγγιξε το 37,3%.

Στην Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το 28% των μωρών ήρθαν στην ζωή με αυτή την μέθοδο. Αντίθετα, η Φινλανδία είναι η χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά, αφού εκεί το ποσοστό που καταγράφηκε είναι 16,5%.

Χαμηλοί είναι οι αριθμοί και στις Σουηδία (16,6%), Εσθονία και Λιθουανία (19,4%) αλλά και Γαλλία (19,7%).

Στην Γερμανία, το 2017 καταγράφηκαν 237.000 καισαρικές, αριθμός που μεταφράζεται στο 30% των γεννήσεων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των καισαρικών που πραγματοποιούνται τα τελευταία 30 χρόνια είναι ανησυχητικός. Στο χρονικό διάστημα αυτό, ο ρυθμός των επεμβάσεων έχει ειδικότερα τριπλασιαστεί από 6% σε 21%. Το συνολικό ποσοστό στην Ευρώπη άγγιζε το 27% το 2015.

Σε γενικές γραμμές διαπιστώνεται πως ανάλογα με την περιοχή, μεταβάλλεται και το είδος της επέμβασης. Για παράδειγμα, υπάρχουν συγκεκριμένα κράτη στα οποία οι καισαρικές πραγματοποιούνται κυρίως σε ιδιωτικές κλινικές και όχι σε δημόσιες.

Εκτός Ευρώπης, είναι χαρακτηριστικό πως στην Λατινική Αμερική, το 44% των μωρών γεννήθηκαν με καισαρική το 2017. Στις ΗΠΑ, το 1/3 περίπου των βρεφών ήρθαν στην ζωή με αυτό τον τρόπο.

Σε άλλα μέρη του κόσμου, ακόμη και στις αφρικανικές χώρες, το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό, δεδομένου ότι σε κάποιες από αυτές δεν δίνεται καν η επιλογή της μεθόδου.

Σημειώνουμε ότι για την Ελλάδα, την Ολλανδία και την Πορτογαλία, δεν υπάρχουν στοιχεία στην έρευνα.