Γερμανία: Αποπέμφθηκε μεν, υπουργοποιήθηκε δε o πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών

Γερμανία: Αποπέμφθηκε μεν, υπουργοποιήθηκε δε o πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών
Wolfgang Rattay / Reuters

Την απομάκρυνση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς - Γκέοργκ Μάασεν δια της αναβάθμισής του σε υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα ασφαλείας, αποφάσισαν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Έπειτα από συνεδρίαση δύο ωρών, η ’Αγγελα Μέρκελ (CDU), η Αντρέα Νάλες (SPD) και ο Χορστ Ζεεχόφερ (CSU), κατέληξαν σε αυτόν τον συμβιβασμό, με τον οποίο διευθετήθηκε η ενδοκυβερνητική κρίση που είχε ξεσπάσει εξαιτίας των δηλώσεων του κ. Μάασεν ότι δεν υπήρξε κανένα ανθρωποκυνηγητό μεταναστών από ακροδεξιούς στο Κέμνιτς της Σαξονίας.

Προηγουμένως η Καγκελάριος Μερκελ είχε δημοσίως υποστηρίξει το αντίθετο.

Την αποπομπή του κ. Μάασεν από τις μυστικές υπηρεσίες είχε ζητήσει το SPD, ενώ ο πολιτικός του προϊστάμενος Χορστ Ζεεχόφερ είχε επιμείνει στην στήριξή του.

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της Καγκελαρίας, λεπτομέρειες για το θέμα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα αύριο.

Ο Μάασεν έχει επίσης κατηγορηθεί από τον γερμανικό Τύπο για σχέσεις με το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι έδινε στο κόμμα απόρρητες πληροφορίες, κάτι που ο ίδιος όμως έχει διαψεύσει.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα