Γερμανία: Κατάσχεσαν το σούπερ γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Άλισερ Ουσμάνοφ, αξίας 600 εκ. δολαρίων

Ο Άλισερ Ουσμάνοφ αγόρασε το Dilbar το 2016 από τη γερμανική εταιρεία Lürssen, η οποία το κατασκεύασε κατά παραγγελία, κάτι που διήρκεσε 52 μήνες.
Vyacheslav Prokofyev via Getty Images

Οι γερμανικές αρχές κατάσχεσαν το αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων σούπερ γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Άλισερ Ουσμάνοφ, το οποίο βρισκόταν σε ναυπηγείο στο Αμβούργο.

Ο Ουσμάνοφ είναι στη λίστα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ ως απάντηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με το Forbes, που επικαλείται τρεις πηγές από τη σχετική βιομηχανία, το μήκους 156 μέτρων Dilbar- που θεωρείται το μεγαλύτερο μηχανοκίνητο σκάφος στον κόσμο σε ό,τι αφορά το μεικτό βάρος- κατασχέθηκε από τις γερμανικές αρχές την Τετάρτη (2/3). Το γιοτ βρισκόταν στο ναυπηγείο της Blohm+Voss από τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, ο Άντον Γκεραστσέρνκο, σχολίασε ότι το σκάφος θα πρέπει να σταλεί στη χώρα του και να μετατραπεί σε καταδρομικό με πυραύλους.

Yoruk Isik via Reuters

Ο Άλισερ Ουσμάνοφ αγόρασε το Dilbar το 2016 από τη γερμανική εταιρεία Lürssen, η οποία το κατασκεύασε κατά παραγγελία, κάτι που διήρκεσε 52 μήνες.

«Το Dilbar έχει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες ασφαλείας από κάθε άλλο σούπερ γιοτ στον κόσμο. Αλλά είναι ανοησίες αυτά που διαβάζετε ότι έχει αντιπυραυλικό σύστημα», είχε δηλώσει όταν καθελκύστηκε το σκάφος, ο CEO της γερμανικής εταιρείας, Πίτερ Λέρσεν.

Με βάρος 15.917 τόνους, είναι το μεγαλύτερο μηχανοκίνητο σκάφος στον κόσμο σε ό,τι αφορά το μεικτό βάρος και συνήθως έχει πλήρωμα 96 ατόμων. Μπορεί να φιλοξενήσει 24 επιβάτες σε 12 σουίτες και έχει τη μεγαλύτερη πισίνα που τοποθετήθηκε ποτέ σε σκάφος. Επίσης, διαθέτει δύο ελικοδρόμια, σάουνα και γυμναστήριο μεταξύ άλλων.

Mikhail Svetlov via Getty Images

Τουλάχιστον πέντε σούπερ γιοτ, που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους, αυτή τη στιγμή είναι δεμένα ή πλέουν στις Μαλδίβες, που δεν έχουν συνθήκη έκδοσης με τις ΗΠΑ.

Το σούπεργιοτ Clio, το σκάφος που ανήκει στον Όλεγκ Ντεριπάσκα- ιδρυτής του κολοσσού του αλουμινίου Rusal, που του επέβαλαν κυρώσεις οι ΗΠΑ το 2018- ήταν δεμένο ανοιχτά της πρωτεύουσας, Μαλέ, την Τετάρτη (2/3), σύμφωνα με το MarineTraffic.

Το Titan, του Αλεξάντερ Αμπράμοφ- συνιδρυτής της μεταλλουργικής Evraz- έφτασε στην περιοχή στις 28 Φεβρουαρίου.

Ακόμα τρία γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους έπλεαν στις Μαλδίβες την Τετάρτη, δείχνουν τα ίδια στοιχεία. Ανάμεσά τους το μήκους 88 μέτρων Nirvana, του Βλαντιμίρ Ποτάνιν.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Μαλδίβων δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι θα «κυνηγήσει» και θα κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

«Την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει μια πολυεθνική διατλαντική taskforce για να ταυτοποιηθούν, να εντοπιστούν και να “παγώσουν” τα περιουσιακά στοιχεία εταιρειών και ολιγαρχών της Ρωσίας που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις: τα γιοτ, οι επαύλεις τους και όποια άλλα παράνομα αποκτηθέντα κέρδη που μπορούμε να βρούμε και να «παγώσουμε» σύμφωνα με τον νόμο», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανάρτηση στο Twitter την περασμένη Κυριακή.

Πηγή: Guardian