Γερμανία: Στα 2,3 τρισ. ευρώ εκτοξεύτηκε το ομοσπονδιακό χρέος το 2022

Η Γερμανία ως ομοσπονδιακό κράτος είχε διαφορετικό τρόπο μέτρησης του χρέους της σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και παρουσίαζε μικρότερα ποσοστά.
Javier Ghersi via Getty Images

Ρεκόρ καταγράφει το χρέος της Γερμανίας καθώς ξεπερνά πλέον τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ κυρίως λόγω των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, εκτοξεύουν το χρέος ομοσπονδίας, κρατιδίων, δήμων και κοινοτήτων στο τέλος του 2022, στα 2367,3 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά 2% ή 46,1 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο απ′ ό,τι ήταν τον Δεκέμβριο του 2021. Το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκε κατά 4,6%, στα 1620,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

.
.
Statista

«Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των απαιτήσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), ως αποτέλεσμα της πανδημίας των τελευταίων ετών και της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης», αναφέρουν οι στατιστικολόγοι.

Το ταμείο ιδρύθηκε το 2020 και επεκτάθηκε το 2022, προκειμένου να συμπεριλάβει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, ενώ σημαντική είναι η επιβάρυνση και από το νεοσυσταθέν ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Το 2022 πάντως τα κονδύλια του ταμείου δεν είχαν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Τα ομόσπονδα κρατίδια πάντως, εκτός από την Σαξονία - ’Ανχαλτ, κατάφεραν το 2022 να μειώσουν τα χρέη τους κατά 5% σε σχέση με το 2021. Αντίστροφα, οι υποχρεώσεις των δήμων αυξήθηκαν κατά 4,4%.

Να σημειωθεί, ότι η Γερμανία μετρά το χρέος της με διαφορετικό τρόπο απ΄ότι οι άλλες χώρες της ΕΕ. γεγονός που της επέτρεπε πάντα να παρουσιάζει μικρότερο χρέος από αυτό που έχει.

Κι αυτό γιατί ως ομοσπονδιακό κράτος, τα κρατίδια διαθέτουν δικούς τους προϋπολογισμούς, των οποίων το χρέος δεν συνυπολογίζεται στο χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ, Statista

Πήγαινε στην αρχική σελίδα