Πετρέλαιο: «Φλερτάρει» με τα 80 δολάρια το βαρέλι μετά το μπλόκο στις κουρδικές εξαγωγές

Η Barclays εκτιμά ότι η παρατεταμένη διακοπή των κουρδικών εξαγωγών θα αυξήσει το πετρέλαιο στα 92 δολάρια το βαρέλι.
NurPhoto via Getty Images

Συνεχίζεται και σήμερα, για τέταρτη ημέρα, το ανοδικό ράλι στις τιμές του πετρελαίου με το Brent να είναι οριακά κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Συγκεκριμένα, καταγράφει αύξηση 0,52% φθάνοντας στα 79,06 δολάρια το βαρέλι, με το το αμερικανικό αργό να κερδίζει 0,90% φθάνοντας στα 73,8 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος των τιμών, που προκαλούν ανησυχία καθώς πλησιάζουμε στο Πάσχα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των εξαγωγών του Κουρδικού πετρελαίου στο βόρειο Ιράκ κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα καθώς απαιτείται πλέον η σύμφωνη γνώμη της Βαγδάτης για τη συνέχιση των εξαγωγών.

Παράλληλη, ενισχύεται η ζήτηση μετά τις ενδείξεις ότι η τραπεζική κρίση υποχωρεί ενώ και η Αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) εμφανίζεται διατεθειμένη να κρατήσει μια πιο μετριοπαθή στάση στην αύξηση των επιτοκίων.

«Η απώλεια του κουρδικού πετρελαίου στο βόρειο Ιράκ είναι πρόβλημα για την αγορά και νομίζω ότι υποτιμάται», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital στη Νέα Υόρκη.

Η Barclays είπε ότι οποιαδήποτε παρατεταμένη διακοπή των κουρδικών εξαγωγών μέχρι το τέλος του έτους θα σήμαινε ανοδική τιμή επιπλέον 3 δολαρίων το βαρέλι σε σχέση με τις προβλέψεις της τράπεζας, με την τιμή του Brent να φτάνει και τα 92 δολάρια το βαρέλι μέσα το 2023.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα